Sucul de portocale este o băutură foarte frecventă la micul dejun în Spania. Noi credem că este o opțiune bună, dar ne înșelăm. Este mai bine să evităm sucul de portocale la micul dejun, mai ales dacă este industrial, dar și dacă este făcut în casă. În acest articol vă explicăm motivele pentru care ar trebui să nu-l mai adăugați la micul dejun.
Suc de portocale la micul dejun: da sau nu?
Micul dejun este una dintre cele mai dezbătute mese din ultima vreme. Susținătorii postului intermitent îl sar peste el, dar alții spun că este cea mai importantă masă a zilei. Cine are dreptate? Nici una, nici alta, și ambele în același timp.
Este în regulă dacă nu ne este foame sau dacă nu avem timp să ne ridicăm și amânăm masa pentru mai târziu. De asemenea, este în regulă dacă luăm un mic dejun bun și sănătos. Adevărata problemă apare atunci când micul dejun este un dezastru, chiar dacă îl mâncăm crezând că este sănătos.
Desigur, produsele de patiserie și pâinea albă sunt două produse care nu ar trebui să fie la micul dejun sau la orice altă masă. Dar cum rămâne cu sucul de portocale? Dacă e din fructe, e bun, nu-i așa? Un suc de portocale făcut în casă va fi întotdeauna mai bun decât unul industrial, dar totuși, nu este cea mai bună opțiune.
De ce nu este o idee bună să bei suc de portocale la micul dejun?
Unul dintre motive este pentru că consumăm mai multe portocale deodată și, deși este de preferat să consumăm mai multe fructe decât alte alimente, conținutul ridicat de zahăr al acestora este concentrat în sucul de portocale. Prin îndepărtarea pulpei și prin predigerarea portocalei cu ajutorul storcătorului, acele zaharuri creează vârfuri de zahăr în sânge și insulină ridicată.
Același comportament apare atunci când ingerăm băuturi zaharoase. Explicația este că fibrele din pulpă moderează digestia și previn nivelurile ridicate de zahăr din sânge și de insulină, dar îndepărtarea acesteia și ingerarea mai multor portocale în câteva înghițituri produce opusul.
Este și mai puțin sănătos dacă însoțim sucul cu o bucată tipică de pâine albă prăjită, care este, de asemenea, săracă în fibre. Combinația celor două, sau fiecare separat, este legată de unele boli metabolice și cardiovasculare, așa că nu este indicat să le bem în fiecare dimineață. Diferit este să o faceți sporadic.
Satitate scăzută și aport caloric ridicat
Un alt motiv pentru care ar trebui evitat sucul de portocale este acela că are un conținut ridicat de calorii și un nivel scăzut de sațietate, deoarece nu conține fibre. Scopul unui mic dejun bun este să nu vă fie foame până la următoarea masă sau să vă simțiți sătui pentru antrenament sau muncă.
Sucul de portocale nu face nimic de acest gen, de fapt, la ceva timp după ce îl bei, poate obține exact opusul. În organismul nostru, după creșterea glicemiei și a insulinei, produce o scădere a zahărului din sânge. Iar acest efect ne va face să ne fie foame la scurt timp după aceea.
Poți mânca micul dejun sau poți sări peste el. Ceea ce ar trebui să faci este să alegi alimente sănătoase și sățioase pentru micul dejun, cum ar fi fulgii de ovăz, ouăle omletă, și să le însoțești cu o cafea și lapte ca băutură. Evitați cerealele zaharoase, produsele de patiserie, pâinea albă și sucul de portocale. În schimb, folosiți ca fruct o portocală sau orice alt fruct întreg.