Japonezii mănâncă mult orez fără să se îngrașe: iată care sunt secretele alimentației lor

Orezul alb este doar o altă cereală rafinată și este în primul rând o sursă de amidon, motiv pentru care se recomandă moderarea lui în dieta normală, dând prioritate acelor carbohidrați cu un conținut mai mare de fibre, greu de asimilat. Cu toate acestea, japonezii mănâncă mult orez fără să se îngrașe, așa că vă vom spune care sunt cheile consumului lor și cum diferă de modul în care noi folosim orezul alb.

Orezul japonez și modul în care îl consumă japonezii

Orezul alb este unul dintre alimentele cu cel mai mare indice glicemic, prin urmare consumul său regulat în proporții mari poate duce la apariția unor boli metabolice din cauza expunerii mari la carbohidrați ușor de asimilat.

Cu toate acestea, în cazul japonezilor, pare să se întâmple contrariul, deoarece orezul este un aliment de bază consumat în mod regulat și chiar la diferite mese de-a lungul zilei, atât în mâncăruri sărate, cât și dulci, dar ei sunt una dintre cele mai slabe, mai sănătoase și mai longevive populații din lume.

Studiile sugerează că populația asiatică ar putea avea adaptări metabolice la dietele bogate în orez care astăzi îi fac imuni la boli precum obezitatea și diabetul de tip 2.

Totuși, trebuie să ținem cont și de faptul că orezul consumat de japonezi este un orez mai glutinos datorită bogăției sale în amilopectină și că modul în care îl consumă aceștia poate face o mare diferență față de modul în care noi consumăm orezul alb.

Cum mănâncă japonezii orezul

Primul lucru care trebuie știut este că în Japonia orezul este consumat într-o varietate de feluri de mâncare, multe dintre acestea fiind însoțite de legume, alge, pește, fructe de mare sau, într-o măsură mai mică, carne și ouă. În acest fel, indicele său glicemic este redus considerabil atunci când este consumat împreună cu nutrienți precum fibrele sau proteinele.

Pe de altă parte, se mănâncă de obicei cu bețișoare, deoarece este un orez glutinos care permite ridicarea unei grămezi de boabe cu această ustensilă, ceea ce, fără îndoială, încetinește aportul și favorizează un control mai mare al cantității consumate.

O altă mare diferență în ceea ce privește consumul de orez în Japonia față de ceea ce se face la noi în țară este consumul acestuia deja rece în unele feluri de mâncare, unde orezul răcit devine o sursă de amidon rezistent, un tip de carbohidrat pe care organismul nostru nu îl digeră complet și care, prin urmare, se satură ușor și poate fi de ajutor în controlul greutății corporale.

Așadar, consumul acestuia în porții moderate, încet, folosind bețișoare și împreună cu ingrediente de calitate care îi reduc indicele glicemic sau răcit ca sursă de amidon rezistent, pot fi secretele pentru care japonezii mănâncă mult orez fără să se îngrașe și, dimpotrivă, constituie una dintre cele mai slabe și mai longevive populații din lume.