anaphielle

Să ai curaj nu înseamnă să nu mai simți frica

sa ai curaj
Share

Știu, te îngheață complet, îți taie respirația și rămâi în derivă. Dispare de tot impulsul ăla plin de siguranță și seninătate. Te întrebi unde a dispărut. Ai de luat o decizie. Simți că trebuie să o iei. Toată ființa ta îți spune că e mai bine pentru tine să iei decizia asta. Și iată, curajul a dispărut fix înainte de momentul zero. Te oprești și faci cale întoarsă. ”La naiba! Nu sunt în stare”, îți spui.  Îmi pare rău că nimeni nu ți-a zis, dar să ai curaj nu înseamnă să nu mai simți frica. 

Să ai curaj înseamnă să mergi înainte cu respirația tăiată și cu inima-n gât. Nu știu cine ne-a băgat ideea asta în cap și ne-a făcut să credem că ”a avea curaj” se simte bine. Se simte groaznic! Și nu vorbim aici despre curajul de a încerca o mâncare nouă. Aia e bullshit. Vorbim despre decizii mari care țin de ființa noastră.

Ți s-a întâmplat vreodată să ai curaj să pui în aplicare o decizie grea și apoi să cazi? Te-ai umplut apoi de frustrare și vinovăție? Stai să te mai întreb ceva. Câtor oameni le-ai spus de-a lungul timpului ce vrei să faci și de câte ori părerile lor te-au pus pe gânduri?

Știi ce, decizia asta pe care simți cu toată ființa ta că trebuie să o iei, ESTE NECESARĂ! Nu urlu la tine, evidențiez. (Deși poate ai avea nevoie de-un pahar cu apă rece și vreo două palme peste ochi. Așa, cu dragostea unui prieten adevărat care nu te lasă la greu.) Trezește-te și ai încredere în tine! Te înțeleg și știu cât de greu îți este să mergi înainte când totul în jur se dărâmă.

Focusează-te! Ai analizat situația deja, restul gândurilor sunt doar vocile altora. Nu-ți mai permite sabotajul. O să mai simți frica o perioadă, dar o să treacă. În plus nu există câștig fără pierderi. Dar crede-mă, ai capacitatea să te adaptezi și să diminuezi pierderile. Vorba aia: nu riști, nu câștigi.

Hai să-ți zic un secret, dar rămâne între noi, bine? Frica aia pe care o simți este ieșirea din zona de confort. Este normal să te simți așa de fiecare dată când vrei să faci o schimbare în viața ta. Cu cât schimbarea e mai mare și radicală, cu atât sentimentul de ”frică” este mai puternic. Dar ghici ce? Noua ta viață va deveni la un moment dat o zonă de comfort. Dă-i timp minții să se obișnuiască cu schimbarea. Cât durează? Unii specialiști susțin ca vreo 3 luni, alții zic că vreo 6. Dar cui îi pasă? Timpul oricum trece și suntem diferiți. Unii se adaptează mai rapid, alții mai lent. Ideea este că trebuie să mergi înainte.

Curajul nu dispare! E acolo, doar că nu-l mai auzi de-atâta zgomot. Hai, ai deja antrenament cu zgomotul fricii și acum știi că se va diminua după ce vei lua decizia asta. Dacă nu iei decizia asta te vei trezi în același punct în care ești acum. Și detești situația în care ești. Altfel de ce ai vrea să poți avea puterea de a lua decizia care va schimba totul? Eh, hai că poți!

Toată ființa ta îți spune că e mai bine pentru tine să iei decizia asta. Și iată, fix înainte de momentul zero începi să tremuri, poate ai mici palpitații, inima ți-e în gât, respirația ți se taie… Te oprești, tragi aer în piept și mergi înainte. ”La naiba! Sunt în stare”, îți spui.

Repetă după mine: Să am curaj nu înseamnă să nu mai simt frica!

mai repetă o dată, și încă o dată… așa, așa… repetă și mergi înainte.

Te îmbrățișez cu drag!

navigatie

9 Responses

  1. Să am curaj nu înseamnă să nu mai simt frică. Un mare adevăr. Copiii mici nu simt frica. Nu au teamă să pună mâna pe soba sau plita încinsă; să se aplece peste balustradă; să urce în lift, în mașină ori să plece cu necunoscuți. Sunt copiii mici curajoși?
    Nu, nu sunt. Ei doar nu au noțiunea pericolului. Nu sunt conștienți de consecințe.
    Adulții conștientizează pericolul; au experiență.
    Cred că să fii curajos înseamnă să discerni care frică este mai mare. Aceea de a rămâne într-o situație neplăcută sau aceea de a lua decizii.
    Mulțumesc pentru încă o lecție de viață!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *