anaphielle

De ce este budismul cea mai frumoasă religie

budism religie - casutaunuimelc.99xp.ro
Share

* Budismul a fost fondat în secolul al V-lea și este considerat de unii o religie, de alții o filozofie sau o practică bazată pe meditație.

“My religion is very simple. My religion is kindness.”

― Dalai Lama XIV

Există un mare număr de filosofii diferite în care compasiunea, iubirea pentru aproape, preocuparea pentru suferințele altora, diminuarea propriului egoism au o importanță fundamentală indiferent de filosofie. Și totuși ce are în plus budismul? 

budismul religie și filozofie orientală
sursa: pexels.com

Iată câteva motive pentru care cred că
budismul este cea mai frumoasă religie: 

Budismul nu contrazice știința. Nu contrazice medicina și nici nu se află în opoziție cu celelalte credințe. 

Budismul arată că nimeni nu agreează suferința, însă toate ființele au parte de ea, cel puțin până ajung la iluminare. 

Budismul este un instrument de eliberare din condiționare. (Mintea condiționată suferă. Cea necondiționată este liberă.) 

Așadar, de ce este budismul
cea mai frumoasă religie și

filozofie orientală? 

Pentru că budismul este o religie fără dogmatism, fără o filozofie complicată, o credință care respectă drepturile celorlalți și demnitatea lor umană. 

Pentru că budismul desființează din start stratificarea socială, ierarhizarea și susține egalitatea oamenilor din punct de vedere moral.

Pentru că budiștii cred cu tărie că cel mai prețios lucru este compasiunea și chiar practică acest lucru. Aceștia cred cu adevărat că dacă avem o inimă bună și sentimente blânde, vom fi noi înșiși fericiți și mulțumiți. 

Pentru că budismul nu condamnă acumularea bogățiilor de către oamenii obișnuiți ci chiar o încurajează. (Cu toate că monahii nu au voie să se atingă de bani sau să se implice în viața economică) 

Pentru că principiul de bază al budismului este compasiunea și dragostea pentru aproape. Amplificarea iubirii și compasiunii este fundamentală, iar Dalai Lama afirmă că acesta este mesajul principal al religiei. 

Acesta susține că este important ca în viața cotidiană să practicăm lucruri esențiale, iar din acest punct de vedere aproape că nu există diferențe între budism, creștinism și alte religii. Toate religiile reliefează ameliorarea, îndreptarea ființei umane, sentimentul de frăție și iubirea pentru aproape. 

  • Compasiune (karunā) 
  • Iubire necondiționată față de semeni (pali:mettā; sanscrită:maitrī)
  • Identificarea eului cu însăși ființa persoanei iubite

Toate acestea sunt comune tuturor religiilor. Deci, dacă examinăm esența religiei, nu există mari diferențe între religii. 

Dar spre deosebire de alți reprezentanți ai religiilor, mesajul ferm și direct a lui Dalai Lama nu îi privește numai pe cei care fac parte din religia sa ori pe credincioși, ci pe toți oamenii. Cu argumente ce țin de inteligență, dar și de sentiment, el ne îndeamnă să nu uităm nici o clipă că avem datoria de a ne remodela atitudinile pentru a edifica o societatea umană mai dreaptă pentru a scoate astfel condiția umană din impas. 

Cea mai frumoasă religie și filozofie orientală pentru că…

…aceștia consideră că egoismul și sentimentul sinelui provin din limitarea denumirii de „eu” la propria persoană, și numai prin extinderea termenului asupra lumii înconjurătoare se poate ajunge la iubirea adevărată. Iar din punctul meu de vedere acest lucru ar putea face ca lumea în care trăim să devină un loc mai bun! 

Pentru mine înțelepciunea tibetană este mijlocul prin care am reușit să îmi dezvolt și mai mult compasiunea și iubirea pentru cei din jurul meu. Voi ce părere aveți despre budism?

navigatie

7 Responses

  1. Mi-a placut asa de mult articolul! In ultima vreme, se pare ca dau tot mai mult peste budism si simt ca e ceva ce ma „cheama” acolo. Poate e timpul sa ascult. Foarte frumos si cald articolul. ???? Sending hugs!

  2. Toate culturile religioase din lume, care promoveaza stiinta iubirii AAAE, sacrificatoare, neconditionate, fara prejudecati, au frumusete, farmec si sunt într-o masura mai mare sau mai mica benefice în cunoasterea, formarea si dezvoltarea propriului sine, al amprentei identitatii unice, reale, independente, libere, inconfundabile, irepetabile, spatio-temporal universal, în toate aspectele si dimensiunile perceptiei rational-sentimentale.

  3. Ce vrajeala! Mergeti la aceasta religie acasa…apropos de toleranta,prosperitate,fericire si…ierarhie! Nu au reusit sa si rezolve problemele lor si s au gasit sa le rezolve pe ale noastre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *