anaphielle

Curcubeul – ce simbolizează în culturile lumii?

curcubeu simbol
Share

Curcubeul este cale și mediere între lumea de aici, de jos, și cea de dincolo, ascunsă în spatele înaltului cerului. El este puntea pe care o folosesc zeii și eroii, între cele două lumi.

Această funcție cvasiuniversală este atestată atât la pigmei, cât și în Polinezia, în Indonezia, în Melanezia, în Japonia, ca să nu vorbim decât de culturile extraeuropene.

În Scandinavia aflăm podul de la Byfrost; în Japonia, podul plutitor al cerului; scara cu șapte culori, prin care Buddha coboară iar din cer, este un curcubeu. Aceeași idee se regăsește din Iran până în Africa și din America de Nord până în China.

În Tibet, curcubeul nu este podul însuși, ci sufletul suveranilor care se ridică la cer: ceea ce ne readuce, în mod indirect, la noțiunea de pontifex, locul de trecere.

Există o legătură etimologică între curcubeu ți cer, al cărui nume breton kanevedenn presupune un prototip străvechi celtic kambonemos, curbă cerească. Simbolismul ar reuni atunci pe cel al cerului cu cel al podului.

Panglicile folosite de șamanii buriați poartă numele de curcubeu, ele simbolizează în general înălțarea la cer a Șamanului.

Pigmeii din Africa centrală cred că Dumnezeu le arată, prin intermediul curcubeului, dorința lui de a intra în legătură cu ei.

Curcubeul este un exemplu de transfer

curcubeul imagine de pe camp
foto by: James Wheeler

Un exemplu de transfer al atributelor zeului uranian divinității solare. Curcubeul, considerat în atâtea locuri drept o epifanie uraniană, este asociat cu Soarele și devine la Fuegieni fratele soarelui.

La dogoni, curcubeul este considerat calea care îi permite Berbecului ceresc, cel care fecundează soarele și urinează ploile, să coboare pe pământ. Cameleonul care-i poartă culorile este înrudit cu acesta. Conform acelorași credințe dogone, curcubeul are patru culori: negru, roșu, galben și verde; ele reprezintă urma lăsată de copitele Berbecului ceresc, atunci când aleargă.

În Grecia, curcubeul este Iris, mesagera rapidă a zeilor. În general el simbolizează, de asemenea, relațiile dintre cer și pământ, dintre zei și oameni: este un limbaj divin.

În China, unirea dintre cele cinci culori conferite curcubeului este cea dintre yin și yang, semnul armoniei universului și cel al fecundității. Dacă arcul lui Shiva este asemănător curcubeului, cel al lui Indra îi este atribuit în mod expres. Or Indra dăruiește pământului ploaia și fulgerul, care sunt simbolurile activității cerești.

Cele șapte, nu cinci, culori ale curcubeului întruchipează, în ezoterismul islamic, imaginea atributelor divine reflectate în univers, căci curcubeul este imaginea inversă a soarelui peste valul inconsistent al ploii.

În India și în Mesopotamia, cele șapte culori ale Arcului sunt asimilate celor șapte ceruri. După budiștii tibetani, norii și curcubeul simbolizează Sambogha-kaya )trup de încântare spirituală). Iar transformarea sa în ploaie, Nirmana-kaya (trup de transformare).

Ploaie – Curcubeu


Asocierea Ploaie – Curcubeu face ca în numeroase tradiții acesta din urmă să evoce imaginea șarpelui mitic: Este, în Asia orientală, Naga, ieșit din lumea subpământeană.

Acest simbolism pe care îl regăsim în Africa și, notează René Guénon, poate și în Grecia, căci arcul era reprezentat pe armura lui Agamemnon, prin trei șerpi, este o aluzie la cele trei curente cosmice care iau naștere între cer și pământ.

Curcubeul anunță în general evenimente fericite, legate de reînnoirea ciclică, dar el poate să preceadă și anumite tulburări în armonia universului și chiar să capete o semnificație rău prevestitoare.

De exemplu, la oamenii de la munte din Vietnamul de Sud, raporturile cer-pământ, prin intermediul curcubeului, comportă un aspect nefast. fiind legate de boală și moarte.
În Caucaz, copiii sunt îndemnați să fie cu ochii-n patru, ca nu cumva curcubeul să îi ducă în nori.

curcubeul pe mana
foto by: Valeria Boltneva

Alte articole despre simbolistică/ simboluri AICI.

sursa info: Dicționar de simboluri – Jean Chevalier ^ Alain Gheerbrant

navigatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *