anaphielle

Specializări UX design

specializare ux design - casutaunuimelc.99xp.ro
Share

Când am aflat de UX design mi s-a părut ceva extrem de simplu, dar cu cât am avansat mai mult în documentare și învățat, cu atât am început să realizez că această meserie este destul de complexă.

UX design nu este doar despre a te gândi la cea mai bună soluție pentru utilizatori și gata, ci este despre strategia experienței, cercetarea utilizatorilor, arhitectura informațională și designul interacțiunii. Toate acestea sunt specializări UX design .

Dar STAI LINIȘTIT!

În calitate de proaspăt designer UX, nu este nevoie să decizi imediat o zonă de focalizare. Doar să știi că aceste domenii diferite există este suficient! Pe măsură ce îți dezvolți în continuare abilitățile de design UX, va deveni mai clar modul în care punctele tale forte și interesele tale se încadrează în una sau mai multe (sau toate) dintre aceste specializări UX design.

De fapt asta este ceea ce a făcut ca designul UX să mi se pară atât de atrăgător! Este un domeniu variat care îmi permite să explorez și să identific combinația perfectă de abilități dintre atuurile și interesele mele unice.

 

Haide să aruncăm o privire mai atentă la fiecare specializare și la rolurile asociate.

  • strategia experienței,
  • cercetarea utilizatorilor,
  • arhitectura informațională,
  • designul interacțiunii.

 

Strategia de experiență sau ExS

 

Asta înseamnă să găsești strategii de afaceri, strategii tehnice și de proiectare în soluții viabile care vor aduce valoare atât pentru utilizator cât și pentru compania care furnizează produsul.

Rolul asociat: designer sau manager de produse. ( UX product designer / product manager). Proiectantul de produse ar fi responsabil pentru strategia de experiență generală a unui produs, dar ar putea fi, de asemenea, responsabil cu asigurarea că noua arhitectură informațională este optimizată și bazată pe cele mai recente rezultate ale cercetării utilizatorilor.

 

Cercetarea utilizatorilor

 

În timp ce cercetarea utilizatorilor este o abilitate importantă pentru toți designerii UX, unii aleg să-și dezvolte abilitățile dedicându-se pe deplin doar acestei specializări.

Cercetătorii de utilizatori se concentrează pe interacțiunile cu utilizatorii reali, colectând și analizând atât date calitative, cât și cantitative pentru a informa mai bine deciziile de proiectare.

Rolul adesea asociat cu acesta include cercetător de experiență a utilizatorului, analist de uzabilitate și analist de cercetare.

 

Arhitectura informațională (IA)

 

IA înseamnă organizarea conținutului și informațiilor produsului pentru a optimiza experiența utilizatorului.

Această specializare cuprinde o gamă bună de roluri, de la arhitectul informațiilor la analistul de date și strategul de conținut.

 

Proiectarea interacțiunii

 

Acest domeniu de focalizare integrează strategia de experiență, cercetarea utilizatorului și arhitectura informațiilor într-o interfață intuitivă care aduce valoare utilizatorilor.

Proiectarea interacțiunii se încadrează în turele diferiților profesioniști UX; Unele dintre cele mai frecvente roluri includ proiectant de interacțiune, proiectant de produse și proiectant de experiență.

Ei bine, acestea sunt specializările UX designului. Ți se pare ceva complicat? La fel mi s-a părut și mie când am aflat, și aproape că m-am speriat. DAR, așa cum am spus la început, cu cât m-am documentat mai mult cu atât am înțeles mai bine ce înseamnă fiecare specializare în parte.

 

Îți spun sincer că UX design nu este complicat, ci foarte complex.

navigatie

2 Responses

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *