anaphielle

Atenție, psiholog român! Opriți, vă rog, psihologia din România!

psiholog roman - casutaunuimelc.99xp.ro
Share

”Atenție, psiholog român!”? Da… În rândurile următoare vă voi povesti experiențele pe care le-am avut cu psihologii pe care i-am vizitat, iar până la final veți înțelege de ce am ales acest titlu.

Ei bine, îmi amintesc perioada în care mă simțeam pierdută în această lume. Cu toții avem astfel de momente. Nu știu voi, însă eu credeam că sunt un eșec pe care doar o anomalie l-a putut aduce pe Pământ. Dacă v-ați simțit vreodată astfel, vă compătimesc din suflet.

Mi s-a spus adesea că, cineva în situația în care mă aflam eu – una destul de complicată – cu siguranță are șanse foarte mari să dezvolte probleme mentale. Cu ce drept? Nu Știu! Mulți își dau cu părerea fără a le fi solicitate sfaturile. De fapt, în acea perioadă confuză a vieții mele, mi s-a adus în vedere că am probleme, motiv pentru care am decis să merg la psiholog.

Nu îmi doream să fiu un om bolnav, ci îmi doream o viață normală. Pornind de la următorul text, care nu îmi aparține, am decis să scriu acest articol.

Judecata:

1. Divorțată? — Nu poate păstra un bărbat!
2. Hărțuită sexual? — Era îmbrăcată prea provocator!
3. Căsătorită, dar fără copii? — Ea este stearpă!
4. Bogată și independentă? — A găsit unul cu bani!
6. Copilul ei face prostii? — E numai vina ei, pentru că l-a răsfățat!
7. Necăsătorită la 30/40 ani? — Este iresponsabilă!
8. Căsătorită? — Devine proprietatea soțului ei!
9. Soțul a înșelat-o? — Este vina ei, nu i-a oferit tot!
10. Văduvă? — Abia aștepta să îi rămână averea!
11. Recăsătorită după moartea soțului? — Nu și-a iubit niciodată fostul soț!
12. Violență domestică? — E numai din vina ei!
13. Este în depresie fiindcă nimeni nu o înțelege? Este anxioasă și își pierde încrederea în sine? — Este vina ei!
14. Se aranjează? — Sigur are pe cineva!
15. Nu se aranjează? — Nu are grijă de ea!
Nu le mai puneți etichete dacă nu le știți poveștile! Cine suntem noi, oamenii, să îi judecăm pe alții!?

Am suferit la rându-mi din cauza unor astfel de judecăți care, dpmdv, au la baza lipsa unei bune educații. Ca și copil nu îmi puteam da seama de ignoranța oamenilor și luam orice judecată personal. Durea destul de tare și sunt sigură că mulți ați simțit asta.

M-am dus așadar la psiholog în România. Bine, la psihologi. Mai exact 6 + 1 psiholog neamț. Iată cum a fost:

Îmi pare rău, dar…

Primul psiholog a fost cel din școală. Doamna m-a ascultat timp de 10 minute în care i-am spus pe mod rapid ceea ce pățisem, iar apoi mi-a răspuns sec: îmi pare rău, dar nu te pot ajuta.
Nu era de ajuns că retrăisem clipe groaznice, dar lipsa de empatie pe care am simțit-o mi-a fost ca un pumnal care mi-a străpuns inima. Mă dusesem la ea cu atâta speranță și plecasem cu o dezamăgire pe care încă nu o pot descrie în cuvinte.

Nu înțelegeam de ce nu m-a putut ajuta dacă aceasta ar fi trebuit să fie datoria ei. Mă întrebam de ce nu mi-a îndrumat măcar pașii spre cineva care mi-ar fi putut oferi un ajutor…
Mă simțeam atât de debusolată, încât, pentru câțiva ani am crezut că nu va exista vreodată cineva care m-ar putea înțelege cu adevărat.

La al doilea psiholog m-am dus după ce am terminat școala. La un cabinet de psihologie privat. Veți spune că nu este posibil, dar la sfârșitul celor 50 de minute, după ce mi-am spus din nou tremurând durerile, am primit același răspuns: îmi pare rău, dar nu știu cum să te ajut, este prea complicat pentru mine.

Păi, scuzați-mă, însă știți vorba ”ai trecut ca Vodă prin lobodă” (prin facultate)? Cam asta am gândit atunci. Am plecat din cabinetul doamnei cu un gust mai amar decât cel mai amar aliment din lume. Totuși, nu m-am dat bătută.

Al treilea psiholog să fie cu noroc

La al treilea psiholog m-am dus după ce l-am născut pe Alex. Nu-mi dădusem seama că treceam printr-o depresie post natală, dar am simțit că ceva este în neregulă cu mine. Cum era posibil să fug de propriul copil și să plâng brusc, fără niciun motiv?

De această dată am apucat mai multe ședințe, dar din cauza unor tăieturi pe mână, pe care le făcusem în adolescență pentru a atrage atenția părinților mei că exist, doamna psiholog a binevoit să mă diagnosticheze cu tulburare de comportament tip Borderline.

Habar n-aveam ce înseamnă, dar cu firea mea curioasă am început imediat documentarea. Ah, nu, stați liniștiți, știu că în România psihologul nu trebuie să spună diagnosticul pacientului. Nu, nu mi l-a spus mie, ci soțului meu (!!!), iar soțul meu nu a putut ține secretul.

Momentul în care am intrat în depresie a fost atunci când am citit cât de ”horror” pot fi și cât de mult rău inconștient îmi fac mie și celor din jur. Să nu mai spun că faptul de a nu accepta acest diagnostic denota că ”nebunii nu-și dau seama că sunt nebuni”.

Nu, persoanele cu Borderline nu sunt nebune și chiar nu este de glumit cu acest diagnostic. Lumea în care trăiesc acești oameni, personal, o pot compara cu Iadul.

Suferința pe care o trăiește o persoană cu tulburare de personalitate borderline, deși pare disproporționată cu situația, este reală, nu joacă teatru. Intensitatea cu care trăiește emoțiile este extrem de mare și, astfel, reacțiile sale devin dramatice.

Dana Peristeri

Am decis să nu mă mai duc la acea doamnă psiholog și acela a fost momentul în care am descoperit cărțile de dezvoltare personală și spirituală. Acestea mi-au fost pentru un timp sprijinul de care aveam nevoie și am reușit prin intermediul lor să îmi stăpânesc furiile, durerile și impulsivitatea.

Dar încă mă simțeam incompletă și îmi doream să mă simt normală, motiv pentru care am decis să merg la al patrulea psiholog.

Cel mai bun psiholog din oraș

Cel mai bun psiholog din oraș m-a invitat din prima clipă într-o sală de conferințe, mi-a spus să iau loc pe un scaun, s-a așezat în fața mea și fără nici cea mai mică curiozitate pentru care l-am căutat, a început să-mi facă o ședință de relaxare.

Cred că atunci a fost pentru prima oară când am înțeles Teoria Relativității.

Mi-a fost rușine de rușinea mea de a nu întrerupe minunata terapie. Îmi țineam ochii închiși, și, în timp ce domnul psiholog se plimba singur pe câmpurile verzi cu floricele multe și fluturași colorați, eu îmi doream cel mai mult pe lume să pot deschide ochii. Dar îmi era jenă, pe cuvânt!

Când s-a terminat ședința de relaxare și am deschis ochii, obosiți de-atâta stat degeaba, mi-a curs o lacrimă, iar următoarele cuvinte pe care le-am auzit au fost: ”Uneori este bine să plângem.” Ei, serios? Wow! Ce descoperire! Mulțumesc pentru ajutor, la revedere!

Profund și devastator

Psihologul numărul cinci. După nici primele 5 minute am fost întrebată direct: care este cel mai teribil lucru pe care ți l-au spus vreodată părinții și frații tăi?

Iar eu am avut încredere că așa o fi procedura și… m-am gândit, am răspuns, apoi am plâns cu urlet și suspin, urmând momentul în care am suferit un șoc emoțional destul de puternic. Pe lângă asta, nu am văzut pe chipul ei nici un pic de empatie. Am mai continuat câteva ședințe cu dânsa, în care nu am aflat nimic nou spre deosebirile de judecățile de la care am decis să scriu acest articol.

Mesajul transmis de psiholog către mine? Eu eram vinovată pentru tot ceea ce pătimisem! La un anumit nivel, da, purtăm vina propriilor greșeli, însă aici era vorba de tipicul mentalității în care victima este întotdeauna vinovată.

Nu înțelegeam de ce era normal să fii abuzat fizic și psihic. Nu înțelegeam pur și simplu acel ”De ce?” clasic… Nu pricepeam cum m-ar fi putut ajuta acea terapie în care trebuia doar să îmi imaginez că mă plimb pe un câmp verde și traversez un pârâiaș limpede din care pot bea apă. Așa… fără să fiu ascultată, fără să se cunoască motivul real pentru care mă aflam acolo…

Nu deslușeam de ce eram anormală și care era calea de a mă repara.
Tot ce îmi doream era să am o viață normală…

Nu mă dau bătută!

Îmi pierdusem total încrederea în psihologi și în paralel începusem să cred cu adevărat că era ceva foarte în neregulă cu mine. Mi se spunea adesea că motivul pentru care nu am reușit să fac terapie eram eu. Și astfel am devenit cumva propriul meu psiholog!

Cum? Am citit și mai multe cărți. Inclusiv cărți de psihologie. Am vrut să înțeleg mintea umană și mi-am dorit să aflu dacă într-adevăr nu există nicio soluție pentru mine.

Încă îmi place să cred că fiecare dintre noi caută să înțeleagă cât mai bine viața. Fiecare o face în modul propriu, însă consider că dezvoltarea interioară este foarte importantă pentru a putea înfrunta cât mai bine problemele, încât fără aceasta, viața ar deveni un continuu chin.

Șase… psihologi frumoși

Când am decis să vizitez psihologul cu numărul șase, eram deja în Germania. M-am bucurat mult în momentul în care am întâlnit o doamnă psiholog care vorbea limba română. Spre deosebire de anii trecuți, de această dată am fost atât de lăudată încât, la un moment dat, am crezut că mi s-a urât cu binele. 🙁 Era extraordinar până și faptul că aveam capacitatea de a conduce singură mașina! Ori eu nu căutam validare! Astfel că am renunțat.

Ultimul psiholog

Juram că nu voi mai vorbi vreodată cu un psiholog! Și de obicei îmi țin cuvântul, însă pe acesta mi l-am încălcat doar pe jumătate pentru că, atunci când juram, menționam că nu voi mai vorbi vreodată cu un psiholog român.

Am decis să merg la un psiholog german și de aproape doi ani am continuitate și nu l-aș schimba pentru nimic în lume.

Știți articolele acelea în care sunt descriși psihologii perfecți? Cei care trebuie să te înțeleagă, să te observe, să afle pas cu pas care îți sunt durerile, care nu trebuie să-ți creeze șocuri și care au răbdare și empatie cu tine? Ei bine, există așa ceva!

Ah, și culmea… nu am absolut nici o tulburare de comportament , ci Tulburare de Stres Post Traumatic care trebuia tratat în urmă cu 18 ani, atunci când singurică m-am dus la psihologul școlii și i-am povestit abuzurile groaznice prin care trecusem și faptul că absolut nimeni nu mă credea, dar toți mă învinovățeau.

Să-mi fie cu iertare…

… dar nu vreau să generalizez. Sunt aproape sigură că există psihologi foarte buni în România, însă aceștia sunt atât de rari încât sunt mult mai sigură de existența extratereștrilor. De ce spun asta? Pentru că am întâlnit foarte mulți oameni care mi-au povestit experiențele avute cu psihologii români și cele mai groaznice sunt acelea în care pacienților li se dau medicamente pentru anxietate și depresie în loc SĂ SE GĂSEASCĂ RĂBDAREA ȘI EMPATIA DE A FI AJUTAȚI!

Mesajul meu?

Vă rog, opriți psihologia inutilă din România și nu vă mai jucați cu oamenii pentru niște amărâți de bani! Urmați această facultate doar dacă simțiți din suflet că dorința voastră cea mai arzătoare este să faceți un bine oamenilor!

Am trăit 18 ani cu Tulburare de Stres Post Traumatic doar pentru că în România victimele sunt întotdeauna vinovate, iar psihologii care le-ar putea ajuta sunt greu de găsit.

Aceasta a fost povestea mea… povestea în care a trebuit să trăiesc ani întregi cu ceva de care mă puteam vindeca în doar câteva luni….

Tulburarea de stres post-traumatic (cunoscută și ca PTSD)  este o tulburare psihică caracterizată prin gânduri și amintiri intruzive, coșmaruri vii, repetitive, flashback-uri, comportamente de evitare, hiperreactivitate a sistemului vegetativ și modificări ale dispoziției, simptome care apar după o experiență intens psihotraumatizantă ce implică risc vital.

Dacă ați avut experiențe asemănătoare sau experiențe chiar plăcute, vă invit să-mi povestiți în comentarii.

Vă doresc din suflet toate cele bune!


Articole recente:

navigatie

31 Responses

 1. Bună Dana!

  În primul rând îți spun că îmi pare tare rău pentru toate problemele care le-ai avut și de toate situațiile neplăcute de care ai avut parte.

  În al doilea rând te felicit pentru faptul că, într-un fel sau altul, ai reușit să-ți rezolvi aceste probleme. În plus de asta te felicit și pentru acest blog și felul frumos, interesant și original, în care așterni cuvintele pe hârtia virtuală.

  Renunț la numerotarea rândurilor și îmi permit să-ți spun că empatizez foarte mult cu cu tine, în special datorită faptului că, pentru o perioadă de circa 6 ani, am fost efectiv pierdut. Unde pierdut semnifică: atacuri de panică (aproape zilnice), stări de anxietate, somatizări ce au dus la dereglări și boli ale organismului (soldate chiar și cu intervenții chirurgicale de vreo doua ori), o deteriorare a vieții sociale și implicit a relațiilor cu cei apropiați și multe altele.
  Și cireașa de pe tort: toate astea nu au venit din senin, ci au fost rezultatul unei copilării zbuciumate (plină de maltratări verbale și fizice) și al unei vieți trăite în reactivitate și fără limite sănătoase (excese cu alcoolul, tutunul și mâncarea).
  Partea nasoală a fost că, până acum doi ani, nici nu am conștientizat aceste probleme și am considerat, ca fiind normal, modul meu de a trăi.

  În fine, acum doi ani am întâlnit un psiholog, aka psihoterapeut (o ea), care m-a salvat. Încă merg la ea și o să mai merg pentru ceva vreme. De circa un an am scăpat de atacurile de panică și am rămas doar cu stările de anxietate, care nu mai sunt deloc așa dese și tumultuoase cum erau odată. Este o persoana care empatizeză cu pacienții săi (la ea merge si soția mea), un profesionist desăvârșit, care știe cum să abordeze un pacient, cum să-l înțeleagă, cum să-i vorbeasca și ce sfaturi să-i dea în funcție de tulburările de care suferă.

  Mă opresc aici adăugând doar faptul ca nu am scris aceste rânduri pentru a te contrazice, ci doar pentru a susține, prin propria experiență, că și în România, există oameni de valoare în această meserie.

  Mult succes în continuare și felicitări pentru acest articol și pentru curajul de care ai dat dovadă vorbind într-atât de deschis. ☺️

  PS: acum un an, la sfârșitul unei ședințe, i-am mulțumit călduros, psihoterapeutului meu, pentru tot ce a făcut pentru mine. M-a îmbrățișat și mi-a spus călduros că toate cele întâmplate au fost opera mea și că ea doar mi-a dat sfaturi utile, pe care eu am decis să le urmez!☺️

  1. Bună, Cristian! Îți mulțumesc pentru cuvintele frumoase!
   Îmi pare rău că şi tu ai trecut prin stări mai puțin plăcute, dar mă bucur că ai găsit un terapeut care a înțeles că empatia este strâns legată de meseria de psiholog.
   Şi eu am simțit, la fel ca tine, să îi mulțumesc terapeutului meu pentru îndrumarea atât de bună pe care mi-o oferă.
   Toate cele bune îți doresc!

 2. Foarte profund și intim mesajul tău! Admir faptul ca ai perseverat, chiar și când alții s-ar fi oprit. Într-adevăr, sistemul de învățământ în România este unul defect, care nu pune accentul pe calitate, ci mai curând pe diplome și pe cantitate.
  Oricum, ma bucur foarte mult ca ai găsit un om cu care sa ai chimia care este atât de necesara în relația asta.
  Te îmbrățișez cu drag ❤️

 3. Curajos articol! Felicitări pentru publicarea lui! Eu nu am avut tangențe cu psihologici, dar am avut cu medici, destui de mulți medici care nu au înțeles că, înainte de a fi medic, trebuie să fii OM și să știi să empatizezi cu cei care îți cer ajutorul. Am întâlnit foarte puțini medici care m-au făcut să mă simt bine în pielea mea. Am avut puține experiențe plăcute cu ei.

 4. Am simţit nevoia să iau în braţe copila aia speriată şi debusolată şi m-a revoltat mult atitudinea acelei femei. Cum e posibil, mai ales în şcoală, să răspundă aşa? Nu se poate!
  Te felicit pentru cum ai expus trăiri şi experienţe şi mă bucur că ai găsit persoana potrivită. Pentru că da, cred că e vorba de acea „potrivire” în primul rând.

 5. Deci nu sunt singura in aceasta lume… Numai ca eu am mers la un singur doctor. Era psihiatru pediatric. Dupa prima sedinta mi-a recomandat sa merg tot cu ea la un centru de consiliere. Am mers acolo luni de zile. Si mi-a fost bine. Apoi mi-a spus ca ar fi cazul sa ne oprim caci si-a dat seama ca eu am nevoie de prietene cu care sa vorbesc. Eram la final de liceu. De cand sunt in lumea blogging-ului am cunoscut persoane interesante. Psihologi, terapeuti sau alte denumiri care in mintea mea fac acelasi lucru. Si crede-ma ca as merge la ei si maine daca situatia financiara mi-ar permite. Crede-ma ca am si eu destule schelete in sifonier, sub pat si pe casa. Abuz in copilarie, parinti toxici, tata alcoolic, mama un mic tiran, apoi s-a imbolnavit cand nu implinisem 16 ani iar eu a trebuit sa preiau fraiele familiei. APoi maritis la 20 si divort la 24. Pi er relati dezastruase pentru a gasi tot intr-o carte raspunsurile.

  1. Buna. Te pot ajuta sa faci curat in trecut, fara sa platesti. Sunt terapeut energoemotional, adica lucrez cu energie pt eliminarea din memoria celulara a acelor trait néfaste. Contacteaza-ma pe email getavarga@yahoo.com si trimite mi o poza in care esti singura si in pozitia stand in picioare. Fac sedinte on mine.

 6. Imi pare rau pentru tot ce a trebuit să îndure și ma bucur ca ai gasit ajutorul potrivit, intr-un final. Ca in orice profesie, există oameni și oameni. Știu foarte mulți oameni pe care terapia i-a ajutat, stiu și psihologi demni de numele lor. De altfel, prima mea formare este în Psihologie si inca imi doresc să practic psihoterapie, intr-o zi. Articolul tău e cu siguranță un ghid de „așa nu”, felicitări pentru curajul de a-l scrie și a te deschide asa de mult.

 7. Vai, Doamne! Mă bucur că ai găsit medicul potrivit și că în final totul e bine! ❤️Sincer, nu as avea vreun curaj sa apelez la un psiholog la noi, am observat cam care e trendul cu ei, și, de multe ori zic, mai în gluma mai în serios ca nu m-aș duce, că nu ar avea ce sa îmi spună, în afara de ceea ce deja știu :)) Exceptând necesitatea lor pentru anumite afecțiuni care chiar necesita terapie, în rest ne descurcam noi mai bine cu mintea noastră decât mulți psihihologi.
  Un articol de o deschidere minunată, mulțumesc că ai împărtășit cu noi acest aspect sensibil.
  P. S. Cred că ai devenit un psiholog mai bun decât cei cu patlamaua la purtare. Multa sănătate! ❤️

 8. Cunosc câțiva psihologi, stiu ca munca e grea. Din ce am aflat de la ei, psihologia e un domeniu inchis, cu oameni care refuza inovatia. Si te intrebi de ce ies unii “blanc”, neadaptati?

 9. Doamne, atunci cand citesc astfel de experiente, ma ia groaza! Eu am inceput sa merg la psihoterapeut in urma cu aproximativ 3 ani! A fost primul si singurul! De atunci fac psihoterapie si ma ajuta foarte mult! Ma simt atat de norocoasa ca am intalnit-o pe Alexandra si sincer, nu stiu ce m-as fi facut fara ea. Si nu sunt singura care zice asta! Am multe cunostinte care merg la ea si feedbackul este acelasi!
  Trist mi se pare ca noi ca societate evitam mersul la psiholog, daca mai si intalnim astfel de “profesionisti” crestem posibilitatea de a nu mai merge…

 10. Facand parte din “trib” chiar daca doar tangential vad lucrurile un pic diferit. Cred ca terapia practicata de cei 6 este mai mult un efect. Nu mi-am propus sa le iau apararea, dar consider insa ca problema este in alta parte. In Romania accesul in profesie este facil, imediat dupa absolvirea facultatii. Specilizarea se face deseori pe repede inainte, specializari de scurta durata (ca numar de ore academice), uneori insuficiente, gen curs de weekend.

  In Romania exista prea putine programe de master raportate la numarul de specializari si in plus, de multe ori, varsta nu este un criteriu de care se tine cont.

  In multe tari absolventul facultatii de psihologie e simplu absolvent ce are cunostiinte de baza de psihologie, nu este psiholog si nu poate profesa. Pentru a deveni psiholog este necesara specializarea. Pentru a fi acceptat insa intr-un program de formare/specializare varsta minima este foarte importanta, 25-27 de ani si nu e intamplator. Maturitatea psihologica a viitorului psiholog joaca un rol deosebit de important in formarea si capacitatea sa de a profesa.

  Tragand linie, in Romania avem psihologi ce profeseaza de la 21-22 de ani pe baza cunostintelor asimilate in cei 3 ani de facultate, cu maxim cateva zeci de ore de supervizare/terapie la activ, pe cand in alte tari avem psihologi ce doar pe la 28 de ani incep sa profeseze, au cel putin 2 ani de specializare si mii de ore de supervizare/terapie la activ.

  1. Exact, Şi eu am vrut să devin psiholog… asta în urmă cu vreo 20 ani. Dar am avut norocul să cunosc un doctor în psihologie din Viena care mi-a deschis ochii. Mi-a spus verde-n faţă – nu ai ce căuta într-o şcoală de psihologie din Est – nu există experienţă în aşa ceva. Ori faci o şcoală de 10 ani în Vest, ori n-are rost. Nu intru în detalii, dar el mi-a explicat frumos, ca pt un copil de 18 ani ce trebuie să fie un psiholog, şi am înţeles că-n RO greu să faci aşa ceva când n-ai de fapt de la cine să înveţi.
   Analogie e management: uitaţi ce prost e condusă România (chiar dacă toţi au şcoli politice şi de management). De ce? pentru că nimeni din cei care te învaţă, la rândul lor n-au profesat sau nu au experienţă (90% dintre profesori nici n-au ieşit din ţară să vadă cum e condusă o altă ţară).
   Trist… dar cam acolo suntem… pe la genunchiul broaştei.

 11. Foarte frumos is curajos articolul. Sunt sigura ca va fi de ajutor celor care poate au nevoie de psiholog, dar au renuntat pentru ca nu au gasit persoana potrivita care sa ii ajute.

 12. Mulțumesc pentru articol! Reda perfect durerea, disperarea și confuzia unui om care are nevoie de ajutor, insa nu-l găsește. Mă bucur că ai găsit sprijinul dorit.
  As dori sa fac unele mențiuni, sau sa îndrept câteva neclarități din articol care pot deveni erori.
  Deoarece sunt: 1. psiholog, 2. psihoterapeut, 3. trainer, 4. doctor in psihologie și 5. cadru didactic universitar, scriu din proprie experiență cu intenția de a clarifica. Astfel:
  1. Psiholog înseamnă absolvent al unei facultăți de psihologie, ciclul de licență (3 ani). Punct. Nimic mai mult. Zero specializări. In Germania, se numea prediploma. Nici în România, nici în Germania, nu ai voie sa practici psihologia doar cu aceasta diploma/prediploma. Din păcate, deoarece în România a existat începând cu anii ’90 o lungă perioadă de vest sălbatic, când oricine practica orice, fără vreo specializare sau acreditare in acest sens. De la terapie cu îngeri, până la memorie emoțională celulara etc., dar nu psihoterapie, deoarece…
  2. Pentru a deveni psihoterapeut, in prezent este necesară parcurgerea unui program de formare de 3 sau 4 ani (specializare in psihoterapie) și, concomitent sau apriori, absolvirea unui master în domeniu. Formările de 3 ani nu sunt, in general, acreditate și în străinătate. Această perioadă de formare de 4 ani este o specializare care presupune cunoștințe din ciclul de licență de 3 ani de la psihologie + 2 ani de la master psihologie + cunoștințele teoretice și practice (supervizare) acumulate de-a lungul celor 4 ani. Din păcate, medicii puteau susține că practica psihoterapia, dar nu aveau nevoie de formare, deoarece… colegiul medicilor. De exemplu, au fost mulți medici psihiatri care nu aveau deloc cunoștințe de bază în psihoterapie. In prezent, medicii sunt obligați să urmeze o specializare in psihoterapie și chiar sa susțină examene de cunoștințe suplimentare psihologilor. Daca o fac toți? Nu cred. Mai sunt și “psihologii” care devin “terapeuți” după un workshop de un weekend. Feriti-va de ei, fie că au absolvit psihologia sau nu! Întrebați-va viitorul psihoterapeut de acreditările pe care le are, de facultatea absolvită, de școala de formare urmată, de cursurile de formare continuă. Nu va sfiiți! Apoi, căutați numele lor în lista psihoterapeuților acreditați care poate fi accesată pe siteul colegiului psihologilor. Daca nu se regăsește, știți ce aveți de făcut. Chiar daca a scris o carte sau are un vlog sau blog, nu înseamnă că este potrivit vouă. Nu sunteți mulțumiți, căutați altul.
  3. Formator sau trainer, este un psihoterapeut cu ani de experiență, afiliat unei școli de formare. Aceștia sunt mai rar de găsit, insa, de asemenea, nu înseamnă că se potrivesc cerințelor fiecăruia, insa, in general au mult mai puțin timp pentru clienți noi.
  4. Doctoratul în psihologie… este o chestiune pur academica, mai degrabă orientată spre cercetare.
  5. Pot fi avantaje și dezavantaje pentru clientul in terapie, contează însă modul de lucru al terapeutului (care, repet, nu trebuie sa fie psiholog), conexiunea dintre cei doi etc.
  Trebuie sa amintesc că, in ultimii ani, se încearcă profesionalizarea psihologiei și psihoterapiei, cu mai mult sau mai puțin succes de către colegiul psihologilor – vorbim totuși de Romania și grupuri cu interese către putere si încasări.
  Astfel, îmi pare rău pentru ceea ce ai pățit. La vremea aceea, insa, cam oricine putea sa practice ce dorea, fără sa fii beneficiat de o specializare competenta, cu formatori competenți – cursurile de weekend sunt… cursuri de weekend și nu pot tine loc unor 4 ani de formare. Psihologii școlari (aceștia trebuie sa fie licențiați in psihologie, daca nu ma înșel), nu e nevoie sa fie specializați în psihoterapie (ceea ce ar fi esențial). Astfel, chiar daca dorința lor de a ajuta este mare, se vad în fața unor situații pentru care nu au pregătire și nici timpul necesar: un psiholog scolar este responsabil pentru sute de elevi.
  Cat despre ceilalți “psihologi” pe care i-ai vizitat… poate aceștia nu erau psihoterapeuți, poate nici măcar psihologi. Sau poate au avut o zi neprofesionistă. Nu doresc sa ii apăr, sau sa apăr psihoterapeuții, ci sa clarific. Cunosc destul de bine cat de mare este pădurea și câte uscaturi are.
  Îți doresc o viață împlinită! Nu uita, te rog, psihoterapia nu rezolva probleme, ci scoate la iveală resursele proprii de rezolvare a acestora. Ba mai mult, terminarea unei cure psihoterapeutice nu înseamnă încheierea schimbării proprii care duce la fericire/mulțumire, ci inceputul schimbării.

  1. Bună, Daniel! În primul rând îți mulțumesc pentru informațiile detaliate și pentru înțelegere, iar în al doilea rând aș dori să îți cer acordul de a folosi aceste informații într-un articol informativ, bineînțeles cu sursa (numele tău). Consider că ceea ce ai scris ar putea fi de ajutor multor oameni care caută să se documenteze și să înțeleagă toate aceste diferențe.
   Finalul comentariului tău este minunat! Îți mulțumesc din nou! Toate cele bune!

 13. Îmi pare rău pentru experiențele neplăcute cu psihologii români. Din păcate în România ,,psihologii” ies pe bandă rulantă… asta e realitatea. Am terminat facultatea de psihologie și am văzut câți ,,guru-iști”, retardați din punct de vedere afectiv care te numesc schizofrenic în față dacă-ți susții asertiv o părere care nu le convine, copii care s-au uitat prea mult la ,,Lie to me” care încep să-ți spună în față că se vede după cum te joci cu fermoarul de la hanorac că îi minți, persoane care efectiv te asculta în sensul că vibrațiile lovesc pavilionul urechii, dar pe gură nu pot să scoată altceva decât interpretări scoase din orice context a ce spun ceilalți, atotștiutori care se atacă de parcă le-ai dat cu parul în cap atunci când trebuie să le oferi feedback pentru un joc de rol sau o prezentare în fața clasei.
  Experiențele mele și ale prietenilor mei cu pshilogii au fost la fel de triste ca ale tale din păcate… dar mă bucur că ai găsit pe cineva care să te ajute cu adevărat ????

 14. Se pare că nu am apucat apucat să îmi termin ideea când spuneam ,, am văzut câți ,,guru-iști”, retardați din punct de vedere afectiv care te numesc schizofrenic în față dacă-ți susții asertiv o părere care nu le convine, copii care s-au uitat prea mult la ,,Lie to me” care încep să-ți spună în față că se vede după cum te joci cu fermoarul de la hanorac că îi minți, persoane care efectiv te asculta în sensul că vibrațiile lovesc pavilionul urechii, dar pe gură nu pot să scoată altceva decât interpretări scoase din orice context a ce spun ceilalți, atotștiutori care se atacă de parcă le-ai dat cu parul în cap atunci când trebuie să le oferi feedback pentru un joc de rol sau o prezentare în fața clasei” – ideea e că termină toți, atât licența, cât și masterul, oricine paote să tocească.
  Iar Colegiul Psihologilor doarme
  https://www.digi24.ro/special/reportaje/reportaj/reportaj-noii-sarlatani-cum-sunt-pacaliti-romanii-sa-iubeasca-mere-625242

 15. Este foarte mult de scris, si chiar daca incerc sa fiu cat se poate de scurt si la obiect, nu am cum sa scriu mai putin, pentru a da o idee cititorilor interesati despre cum sa aleaga un psihoterapeut bun si de ce lucrurile stau asa.
  Scriu acest comentariu din perspectiva unui pacient/client care, ca si tine, am testat multi psihoterapeuti si m-am documentat si am constatat ca, similar cu orice alte profesii, si aceasta este o profesie plina de oameni nepregatiti si nelucrati cu ei, adica exact ceea ce ai expus in acest articol si ceea ce au confirmat atatia oameni prin comentariile lor de aici. Si consider ca e o completare necesara atat la ce ai scris, cat si la comentarile care au adus informatii suplimentare.
  Pe langa ce s-a zis deja, adaug ca este extrem de important ca inainte sa practice aceasta profesie, psihoterapeutul insusi sa fi trecut deja printr-un proces terapeutic al sau, condus de un alt psihoterapeut ce ii este superior, sau si mai bine – sa fi trecut printr-o analiza personala de cativa ani, atat pentru a-si creste experienta cat si pentru a-si rezolva problemele pe care le are si a putea gestiona cat mai multe cazuri ale clientilor ce ii vor veni in terapie. Si justificarea pe scurt: pentru ca spre deosebire de alte profesii, ca sa poata ajuta alti oameni, in aceasta profesie ii trebuie atat pregatirea necesara prin facultate, cat si scoala de formare, cat si echilibrarea sa emotionala ca profesionist – adica psihologul sa fi mers deja intr-o terapie, pentru ca altfel emotiile generate de atingerea sensibilitatilor sale, sau a problemelor nerezolvate ale psihologului, il va face pe acesta incapabil sa ajute pacientul, sau chiar sa il directioneze gresit din cauza deranjurilor proprii, date de subiectul unui pacient.
  Poate parea imbarligat ce am scris, asa ca voi da un exemplu simplu: un psiholog nelucrat cu el- ce nu a fost intr-o terapie proprie, ce are o trauma dintr-o tradare relationala, si primeste un pacient ce vine la el si care ii povesteste ca a tradat intr-o relatie, in acel moment psihologul nelucrat va face o identificare proiectiva cu victima si va fi deranjat si va intra intr-o stare de nervozitate si va lua partea victimei in cazul respectiv – va lua partea partenerului tradat, fiind incapabil sa mai ajute procesul terapeutic al clientului sau. In loc sa aiba o atitudine echilibrata si corecta pentru pacient si sa inteleaga acel subiect, psihologul nelucrat nu va putea face fata acelor emotii care vin peste el, pentru ca nu si-a vindecat/lucrat/rezolvat trauma respectiva. Un alt exemplu extrem de des intalnit este cel al transferului erotic ce are loc indiferent ca unii psihologi il neaga nestiind sa il gestioneze. Alte exemple sunt cele cu judecatile de care ai scris in articol. Si am multe, multe alte exemple, dar ma opresc ca sa fie cat mai scurt comentariu.
  Pentru cei interesati, care au nevoie de o recomandare, pentru a alege un terapeut bun, puteti cere recomandari pe grupul de facebook de terapeuti dar luati in considerare doar acele recomandari argumentate sau care contin cateva detalii si eliminati toate acele recomandari seci fara nici un detaliu.
  Iar dupa ce ati ales o lista de psihoterapeuti, sunati la fiecare pe rand, ca oricum trebuie sa aveti o discutie pentru prima programare, si sa folositi acest prilej ca o discutie eliminatorie, intreband cati ani de terapie sau analiza personala a facut acel psiholog la care ati sunat si renuntati imediat la programarea la orice terapeut care nu este in stare sa spuna clar si raspicat ca are cel putin 2-3 ani de terapie sau analiza personala proprie. Renuntati imediat si cand evita sa raspunda la intrebare sau daca spune ca nu conteaza, sau incepe sa prezinte ca ar fi facut cursuri de dezvoltare personala sau alte cursuri peste cursuri care chipurile ar inlocui propria terapie. Pentru ca orice fel de cursuri nu inseamna terapie, nu inseamna lucrul cu el insusi, nu inseamna rezolvarea problemelor, ci doar acumulare de cunostinte cognitive, care nu sunt suficiente.
  Si mai completez ca pentru a profesa in aceasta profesie, e nevoie de o specializare, o scoala de formare, ce se face dupa terminarea facultatii de psihologie, iar multe din aceste scoli accepta din pacate si psihologi care doar au terminat facultatea si au doar cateva cursuri de dezvoltare personala sau workshopuri in loc de a fi parcurs o terapie. Lucruri care nu ii ajuta in a gestiona propriile emotii cand vine vorba de durerile ce nu le-au depasit, asa cum am detaliat mai sus.
  Cine rezoneaza cu ce am scris, ma poate contacta pentru recomandari.

  1. Foarte interesant punct de vedere. Ar fi o soluție foarte bună. Adevărul este că avem nevoie de terapeuți-oameni, nu de terapeuți-roboți. Oglindirea există și când nu este recunoscută, în astfel de cazuri, poate face mult rău.

   Toate cele bune!

 16. Cum a fost ultimul terapeut? Ce ti-a placut la el? In ce au constat sedintele? Ar fi poate interesant sa povestesti si despre aceasta experienta pozitiva. Toate cele bune!

  1. Bună Irina! Îți mulțumesc pentru întrebări. Voi scrie un articol despre această experiență cât de curând posibil și voi răspunde la toate întrebările tale. Toate cele bune!

 17. Încep prin a spune că îmi pare sincer rău de experiența avută cu psihoterapeuții din România. Asemenea terapeuți nu doar că nu fac bine, ci pot face mult rău. Întreruperea terapiei cu ei este imperios necesară și bine ar fi să li se și spună motivul întreruperii terapiei.

  Am lucrat și eu cu un asemenea terapeut la un moment dat și a luat ceva timp până să îmi dau seama de limitările sale. Asta în condițiile în care în acel moment eram eu însumi deja psiholog și psihoterapeut, deci aveam niște cunoștințe de profil. M-am dus la terapeut într-un moment de vulnerabilitate și asta a făcut dificil să conștientizez limitările sale. A făcut și bine, dar și rău. La fel ca și tine, am realizat cum stă treaba și am schimbat terapeutul.

  Așa cum spunea și colegul meu Daniel Muranyi mai sus, sunt și în România terapeuți foarte buni, – el și Alina Zamoșteanu sunt unii dintre aceștia -, dar trebuie să știm cum să îi alegem.

  Eu sunt psiholog psihoterapeut. Am făcut o grămadă de studii ca să fiu cât se poate de bun în ceea ce fac – 12 ani de studii oficiale in sfera psiho – și simt că încă sunt foarte departe de psihoterapeuții mari și celebrii la nivel internațional. Dar, învăț în continuare zi de zi, atât teorie (care este extrem de vastă și în continuă dezvoltare), dar mai ales practică. Un alt aspect important este că nu amestec știința cu pseudoștiința. Este important ca psihoterapeutul să practice exclusiv abordări acreditate în mod oficial ca fiind psihoterapie.

  Am făcut trecerea în revistă a pregătirii mele pentru că atunci când vine un client nou la mine, de obicei întreb de ce m-a ales pe mine. Întreb dacă vrea să știe câte ceva despre formarea mea, etc. Răspunsul a 99% dintre clienți răspunde la multe întrebări adresate și neadresate. Clienții îmi răspund că nu doresc să știe nimic despre mine sau despre formarea mea, vor doar să spună problemele pe care le au ca eu să le dau un sfat, o soluție. Uneori mă gândesc că poate nu ar fi rău să le zic că este excelent că nu vor să știe despre formarea mea, pentru că.. nu am nicio formare și lucrez ilegal.

  În fine, recomand ca fiecare persoană care dorește să facă psihoterapie să facă o pregătire prealabilă pentru acest proces. Să învețe care este diferența între psiholog, psihoterapeut și psihiatru, să știe cu ce se ocupă psihoterapia și să-și seteze așteptări realiste, să analizeze cu atenție terapeuții disponibili verificând ce studii au, de cât timp lucrează și ce feedbackuri au oferit foștii clienți. În zilele noastre mulți terapeuți au prezență online. Observând postările sale ne putem da seama despre personalitatea terapeutului, despre modul său de a gândi, etc. 
  Consider că dacă acest proces este făcut corect, sunt șanse mari să găsim un terapeut bun, român sau nu. Dacă beneficiarii serviciilor terapeutice ar face acest lucru, și terapeuții ar fi cernuți mai bine și cei care nu se ridică la anumite standarde ori ar renunța ori ar face ce este necesar să facă ca să fie buni în profesia lor.

 18. nu stiu daca ai scris sau nu ce eveniment sau exact ce anume te-a convins sa crezi ca ai acel „PTSD”

  din ce am citit eu asta apare doar la soldati sau cadre ale armatei care chiar au vazut sau au comis niste orori cumplite in adevaratul sens al cuvantului nu dau detalii ca nu are sens este ceva foarte grav.

  Ai fost putin cam nedreapta cu unii psihologi e foarte bine ca au avut etica profesionala macar sa spuna din prima daca ii depasea situatia sau ca nu stiu ce sa faca spun asta pentru ca sunt multi sarlatani/ sarlatane in sensul adevarat al cuvantului in toata tara in care profita de client la maximum chiar daca habar nu au ce fac cu acel client.

  Daca nu apar rezultate dupa cateva sedinte e clara treaba tipul tipa habar nu are ce face sau e malitios in sensul ca lungeste procesul pentru ca vrea sa faca bani.
  Aici e un conflict de interese. Cred ca ar trebui o reforma legala a domeniului in care sa se puna accent pe viteza in care apar sau nu rezultatele.

  Creierul nu invata lent ci de fapt foarte repede. A se vedea cazul cu fobiile inclusiv PTSD o spune literatura de specialitate americana nu eu. Este incredibil cum chiar o singura experienta intr-un context de emotii inalte negative deobicei este memorata atat de bine si nu uita pur si simplu in timp.

  Multe din ceea ce credem noi ca avem probleme sunt de fapt niste iluzii niste simple ganduri sau viziuni fabricate de mintea noastra e un obicei prost neproductiv iar repetitia nu a facut decat sa intareasca acest lucru.
  Metoda lui Freud si psihologia veche clasica e complet depasita si chiar nociva pentru ca prin rascolirea repetata a trecutului pacientii tocmai ca isi intaresc fricile prin accesarea lor repetata.

  Alta observatie de a mea e ca daca deobicei ma supar cand cine imi spune ceva este ca pe undeva acel lucru a fost sau inca mai este adevarat altfel nu are de ce sa ma afecteze daca ar fi fals. Referitor la judecatile date de tine ca exemplu.
  Daca te-au deranjat sau inca o fac inseamna ca pe undeva in mintea subconstienta acele lucruri le consideri adevarate sau valide in identitatea ta.
  Cand am gasit contra exemple cautand in trecutul meu mi-am resetat mintea si acum nu ma deranjeaza cand stiu ce valori am si cine sunt pentru ca stiu ca nu mai este adevarat sau nu mi se mai aplica.

 19. Personal, sunt aproape sigură că nu există niciun psiholog bun în România. Odată pentru că România nu are tradiție în psiholgie… Și al doilea argument nu am să-l comentez acum deoarece plănuiesc o ieșire publică pe acest subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *