anaphielle

Piramida lui Maslow. De ce este importantă dezvoltarea personală

piramida lui maslow - casutaunuimelc.99xp.ro
Share

Există multe idei în jurul dezvoltării personale, una dintre ele fiind procesul de autoactualizare al lui Abraham Maslow prezentat de acesta prin ceea ce astăzi poartă denumirea de Piramida lui Maslow.

Actualizare de sine

Maslow sugerează că toți indivizii au o nevoie încorporată de dezvoltare personală care are loc printr-un proces numit autoactualizare. Măsura în care oamenii sunt capabili să se dezvolte depinde de anumite nevoi îndeplinite, iar aceste nevoi formează o ierarhie. 

Doar atunci când un nivel de nevoie este satisfăcut, poate fi dezvoltat unul mai mare. Pe măsură ce schimbarea apare pe parcursul vieții, se va schimba, de asemenea, nivelul nevoii care motivează comportamentul cuiva. 

Piramida lui Maslow

Nevoi fiziologice, nevoi de siguranță, dragoste și apartenență, necesități de stimă, nevoi cognitive, nevoi estetice și actualizare de sine. 

În partea de jos a ierarhiei sunt nevoile fiziologice de bază pentru alimente, băuturi, sex și somn, adică elementele de bază pentru supraviețuire.

În al doilea rând, sunt nevoile de siguranță și securitate atât în ​​sens fizic, cât și economic.

În al treilea rând, se poate progresa spre satisfacerea nevoii de iubire și apartenență. 

Al patrulea nivel se referă la satisfacerea nevoii de stimă de sine și de valoare. Acesta este nivelul cel mai strâns legat de „auto-împuternicire”. 

Al cincilea nivel se referă la nevoia de a înțelege. Acest nivel include idei mai abstracte precum curiozitatea și căutarea sensului sau a scopului și o înțelegere mai profundă. + Nevoile estetice de frumusețe, simetrie și ordine.

În cele din urmă, în vârful ierarhiei lui Maslow se află nevoia de autoactualizare. 

Maslow spune că toți indivizii au nevoia de a se vedea ca fiind competenți și autonomi, de asemenea, că fiecare persoană are spațiu nelimitat pentru creștere. Actualizarea de sine se referă la dorința pe care fiecare o are „să devină tot ceea ce este capabil să devină”. Cu alte cuvinte, se referă la împlinirea de sine și la nevoia de a atinge potențialul maxim ca ființă umană unică

Pentru Maslow, calea către autoactualizare implică să fii în contact cu sentimentele tale, să trăiești viața pe deplin și cu concentrare totală. 

Maslow, AH (1970), Motivație și personalitate, (ediția a II-a), Harper & Row, New York

navigatie

4 Responses

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *