anaphielle

Ce înseamnă UX design?

ce este ux design - casutaunuimelc.99xp.ro
Share

Ce este UX design şi ce face de fapt un UX designer?

Dacă eşti nou în UX design, acest articol îți va oferi o explicație a conceptului.
Dacă lucrezi de ceva timp în UX design, ştii deja ce înseamnă, iar acest articol te va ajuta să oferi un răspuns concis întrebării: Ce face de fapt un UX designer?

Indiferent de cele două opțiuni de mai sus, de multe ori, ca UX designer vei avea parte de confuzia celor din jur şi vei fi nevoit să explici valoarea pe care o vei aduce unei companii şi cum vei face asta.

Termenul a fost dat de Donald Norman pe când lucra pentru Apple. Pentru a cuprinde toate elementele care determină modul în care un utilizator se simte în timp ce interacționează cu un produs, Donald Norman a venit cu termenul „experiență de utilizator”.

 

Ce este UX design?

UX = User eXperience

UX design înseamnă interacțiunea dintre un utilizator real (tu, eu) şi produse sau servicii precum site-uri web, aplicații, produse fizice (telefoane, auto, etc).

UX design cuprinde o gamă foarte variată de servicii care combină aspecte ale psihologiei, marketing, design şi tehnologie.

Un UX designer este interesat de toate aspectele experienței utilizatorului cu un produs sau serviciu, inclusiv design industrial, grafică, interfață și interacțiune fizică.

Acest concept a devenit sinonim cu afacerile bune; numai acele produse și servicii care oferă o experiență perfectă utilizatorului vor avea succes pe piață.

Prin aceasta, cererea de designeri UX a crescut radical – și, pe măsură ce piața tehnologiei continuă să evolueze, designerii UX sunt mai cruciali ca niciodată.

 

Ce face un UX designer?

Dacă iei în considerare o carieră în UX design, va trebui să știi cum funcționează designerii UX zilnic. La ce tipuri de proiecte te poți aștepta să lucrezi? Care este rolul tău în cadrul unei companii? Ce face de fapt un UX designer?

ux design plan

În calitate de UX designer, obiectivul principal este să te gândeşti la utilizatorul final sau la client.

Indiferent dacă proiectezi un produs nou, vei furniza o caracteristică nouă sau vei face modificări la un produs sau serviciu existent – un UX designer trebuie să ia în considerare ceea ce este cel mai potrivit pentru utilizator și experiența generală a utilizatorului.

În același timp, vei fi, de asemenea, responsabil pentru a te asigura că produsul sau serviciul corespunde nevoilor afacerii pentru care faci proiectul.

 

Două dintre întrebările pe care trebuie să le ai în evidență când începi un proiect UX sunt:

1. Se aliniază viziunii CEO?
2. Va ajuta la creșterea veniturilor sau la păstrarea clienților fideli?

 

Așadar, s-ar putea să te descoperi proiectând site-uri web, aplicații mobil și software, sau chiar proiectând pentru dispozitive vocale, AR și VR!

 

Rolul unui UX designer

cum gandeste un ux designer

 

Unii designeri UX se concentrează mai degrabă pe designul serviciilor și nu pe produsele corporale, cum ar fi proiectarea experienței generale de utilizare a transportului public sau de ședere într-un hotel.

În cadrul titlului de job de UX designer, există o mulțime de roluri de specialitate. Gama este extrem de variată, iar obiectivul principal, indiferent de produsul sau serviciile pentru care designer-ul întocmește un proiect, este să găsească soluții pentru ca utilizatorii să aibă parte de o experiență plăcută. (ceea ce va ajuta companiile să aibă succes).

 

 

 

Atenție însă, un UX designer vine cu idei, găsește soluții, face calcule (unde este cazul), și trimite proiectul către angajații care au competența de a pune în aplicare totul.

De exemplu, pentru un site web, UX designerul găsește soluțiile care vor fi aplicate de către un programator sau un web designer. Pentru o aplicație pe mobil, UI designerul va pune în aplicare proiectul UX. Pentru interiorul unei mașini, ideile și soluțiile vor fi puse în aplicare de către un inginer.

De aceea, în funcție de situație, un UX designer trebuie să aibă acces la o comunicare liberă cu cei care vor pune în aplicare totul, deoarece acesta, deși va face cercetările necesare în domeniu, nu va dispune și de cunoștințele inginerului, programatorului, arhitectului, s.a.m.d. .

colaborare ux design

 

Este important de știut că designerii UX nu sunt de obicei responsabili pentru designul vizual al unui produs. Mai degrabă, ei se concentrează pe experiența pe care utilizatorul o va avea și modul în care produsul este structurat pentru a facilita această experiență. Dar adesea un UX designer poate lucra și pe partea vizuală, ceea ce este un bonus pentru angajator.

Imaginează-ți că o companie te abordează pentru că dorește să proiecteze o aplicație nouă pe mobil. În primul rând, ar fi rolul designerului UX de a face cercetări pentru a obține o imagine completă pentru cine proiectează.

Acest lucru ar putea include revizuirea ce oferă site-ul curent, intervievarea utilizatorilor existenți pentru a identifica oportunitățile și punctele slabe, și a face cercetări ale concurenților pentru a vedea ce mai există.

 

Dar acesta este alt subiect despre care voi scrie în următoarele articole. Vom afla care sunt sarcinile și procesele tipice ale unui UX designer, de ce abilități are nevoie acesta, cum arată un proiect, cum poți ajunge un UX designer, de ce să angajezi unul, cât se poate câștiga și multe altele.

 

Până data viitoare vă doresc toate cele bune!

navigatie

7 Responses

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *