anaphielle

Grădinăritul – una dintre pasiunile care ridică moralul

gradinaritul pasiune - casutaunuimelc.99xp.ro
Share

A fi apt de o pasiune și a nu o trăi, te face incomplet și limitat.

Uneori, acasă poate deveni plictisitor și e greu să fii motivat dar, nu trebuie să ne lăsăm doborâți. Dimpotrivă, e necesar să ne ridicăm și să facem lucruri care ne fac să ne simțim bine. Distanțarea socială ne-a ajutat să înțelegem că pasiunile pot reprezenta oaza de evadare din lumea problemelor. Iar dacă nu eram conștienți de acest lucru, am avut ocazia să ne convingem în tot acest timp, din propriile experiențe. De la pictură, scris, citit, gătit, grădinărit, bricolat, la handmade, pasiunile au fost ca un punct de sprijin pentru sănătatea noastră. Indiferent de pasiuni, timpul dedicat acestora trece mai repede, cu folos, și este unul de calitate. Mai mult, în vremurile acestea, pasiunile ne-au ținut trupul și mintea vii, în acțiune, ne-au ajutat să avem un tonus bun. Ne-au dat energie și încredere, ne-au ridicat moralul.

O grădină cu flori sau cu legume, oricât de mică ar fi, oferă pasionaților de grădinărit sau decoratului, satisfacții extraordinare. Poți petrece câteva ore pe zi fără să-ți dai seama când au trecut, regretând că trebuie să te oprești. Plictiseala, lipsa de mișcare, poți uita de ele deoarece, lipsesc cu desăvârșire atunci când ești pasionat de grădinărit. Mie mi se întâmplă adesea să constat că nu-mi ajunge timpul pentru a termina tot ce îmi propun când vine vorba de grădinărit, una dintre pasiuni.

Mini grădinile de legume și flori

De când ne-am mutat la curte ne-am dat seama că putem împleti plăcutul cu utilul. În sfârșit, pasiunea noastră pentru grădinărit „prindea viață”, o puteam practica. Suprafața pe care o are curtea nu este foarte generoasă dar, am găsit soluția care să răspundă pasiunilor noastre. Pentru că iubesc florile și îmi place să mă ocup de decorul grădinii dar ne-am dorit și legume sănătoase,  am împărțit spațiul de cultivat.

Partea cu soare aproape tot timpul zilei am dedicat-o grădinii de legume, iar partea scăldată de soare în a doua jumătate a zilei, grădinii cu flori. În felul acesta, pe lângă satisfacția pe care o oferă frumusețea, aspectul personalizat, unic al curții, în minigrădinile noastre avem de toate. Roșii, ceapă, usturoi, vinete, castraveți, țelină, fasole dar și lalele, verbena, begonii, crăițe, trandafiri, hibiscus, mușcate, iasomie, sau hortensii.

Am început să pregătim cele două fâșii de pământ, de o parte și de alta a perimetrului curții și să studiem ce anume se pretează solului. Învățam câte ceva în fiecare an, chiar dacă mai pierdeam din „culturi” și specii rare aduse de peste mări și țări. Abia așteptam următoarea primăvară pentru a aplica ceea ce învățam și s-o luăm de la început. Design nou, specii de plante și semințe noi, pământ, sistem de irigații și multe alte idei bine documentate urmau să fie aplicate.

Rezultatul

Primăvara asta aveam planuri și mai mari prin urmare, perioada în care am fost nevoiți să stăm acasă, am avut suficient timp și pentru grădinărit. Pregătirile au început din februarie, când am pus semințele pentru răsaduri atât pentru legume cât și pentru flori. Martie a fost timpul potrivit pentru plantat răsadul în grădină și protejarea acestuia de frig, cu ajutorul unor bidoane din plastic. Metoda am experimentat-o și implementat-o cu scopul de a crea efectul de micro-seră, care ajută la protejarea și dezvoltarea plăntuțelor. Rezultatul? Roșiile deja au fructe, ardeiul gras la fel, vinetele au flori. Toate plantele au rezistat și arată foarte bine, deși au fost perioade cu temperaturi foarte joase.

Orele petrecute în grădină oferă o plăcere și o mulțumire a sufletului, o relaxare nemaipomenită. Țin departe gândurile negre și energiile negative în timp ce conferă bucurie și frumusețe „în stare pură”. Și cum îi stă bine unui iubitor și pasionat de flori, acestea sunt prezente și în interior în număr destul de mare. Un fel de grădinărit la scară și mai redusă dacă se poate spune, are loc și în casă, balcon și terasă. O idee bună și pentru cei care locuiesc într-un apartament, așa cum procedam și eu înainte de mă muta la curte.

Grădinăritul - una dintre pasiunile care ridică moralul

Cum o pasiune nu vine niciodată singură, când grădinăritul nu poate fi practicat, mă delectez citind. Îmi ocup locul în spațiul special amenajat, decorat în stilul meu, unde scriu sau ascult muzică. Pentru că există și pasiuni pe care nu le -am putut practica în perioada de pandemie, călătoriile, fac planuri și documentare. Revăd filmulețele și fotografiile din locurile văzute sau îmi contactez prietenii de pretutindeni. Exemplele pot continua, timp să fie că pasiuni care să-l umple am, slavă cerului!

Poate părea nesemnificativ pentru cei care nu sunt pasionați de grădinărit și amenajat exteriorul dar dacă aveți pasiuni, cu siguranță ați prins ideea. Dacă am fi putut călători, aș fi vorbit cu aceeași convingere, punând la fel de mult suflet.

O frază a lui Winston Churchill care explică unde se află adevăratul sens al vieții spune așa:

"Ne câștigăm viața din ceea ce ne oferă, dar o construim cu ceea ce livrăm”.

Adevărat, nu-i așa? Aș adăuga că, cele mai bune lucruri care ni se întâmplă în viață sunt gratuite. Printre acestea, pasiunile. Iar dacă nu știi exact ce vrei și cine ești, alege în momentul ăsta, ce îți place acum, ce te face curios, ce te face fericit acum. Și vei ajunge la concluzia că pasiunile sunt un adevărat balsam (tratament). Pentru suflet, trup și minte.

Articol scris de: 

Mirela

Autor al blogului UniquebyMM

Uniquebymm este locul virtual unde veți găsi articole despre experiențe (reale) de viață și din viață, pasiunile unui om cu visuri, călătorii, îngrijire și frumusețe, ponturi, idei, discuții. Toate pe bune, reale, din bucata mea de viață trăită, nu imaginată.

Scrierile UniquebyMM pot fi găsite și pe: 

navigatie

4 Responses

  1. Mulțumesc foarte mult pentru locul pe care mi l-ai oferit în căsuța ta, Anaphielle!
    M-am simțit minunat în căsuța ta și sunt fericită că mi-ai dat ocazia să împart (și) cu cititorii tăi bucuria trăirilor, pasiunilor, experienței mele.

    1. Mulțumesc şi eu, dragă Mirela! Mă bucur că îți place în Căsuță. E o plăcere grădinăritul şi pentru mine.

  2. Speram să găsesc ceva despre cactuși și bonsai, dar… cred că am greșit căsuța. 🙁 Glumesc!

    Oamenii care pot valorifica un hobby și care pot munci cu pasiune pentru asta cred că sunt mult mai împliniti decât ceilalți, dar nu unde să-și consume energia și să-și manifeste pasiunea.

    Eu la un moment dat mă gândeam să-mi pun niște condimente în ghiveci, dar mi-a trecut ideea destul de repede… camera mea de la bloc ar mirosi a busuioc și rozmarin :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *