anaphielle

Iubirea și iertarea sunt strâns legate una de cealaltă

iubeste - casutaunuimelc.99xp.ro
Share

Cel mai eliberator și vindecător dar pe care ni-l putem face vreodată este să iertăm autentic. De ce? Pentru că o viață trăită într-o iertare completă este o viață deplină.  Iertarea este strâns legată cu iubirea, dar există ceva care blochează cele două sentimente.

Iertarea nu se întâmplă cu una, cu două, fiindcă în realitate prezintă un proces compus din mai mulți pași.

Ce este de fapt iertarea și
de ce nu se manifestă
doar gândind-o?

Deoarece la baza iertării se află iubirea de sine. 

Iertarea trebuie exersată, chiar dacă la început pare dificil. Doar iertarea este remediul care ne poate vindeca mintea şi sufletul. Ea trebuie însă să fie totală, în profunzimea sufletului, iar în profunzimea sufletului, cel mai pur sentiment pe care îl avem este iubirea.

În ultimii ani s-a tot dezbătut conceptul de iubire de sine, dar am observat adesea oameni care au înțeles eronat această iubire, transformând-o într-o credință de suprafață care hrănește de fapt ego-ul.

Ce este ego-ul?

ego. sinele fals, inamic iubire

Ego-ul este sinele tău fals. El crește atunci când critică, când compară şi când se umple de vinovăţie sau când aruncă vina pe altcineva. El blochează iubirea, el blochează deci manifestarea iertării.

Cel care te face să te simţi nefericit şi neîmplinit este egoul tău. El îşi proiectează gândurile şi sentimentele nefericite asupra Universului şi asupra tuturor celor din jurul tău. Atunci când faci alegeri pe nivelul egoului tău, tu te conectezi cu „mintea ta terestră”, nu cu „mintea Spiritului tău”, care reprezintă adevărata ta esenţă. 

Și totuși nici acest ego nu este un rău atât de mare pe cât pare. Avem nevoie de el pentru că reprezintă puntea de legătură între sinele spiritual autentic şi sinele pământesc. Este absolut necesar să avem un ego pentru a putea funcţiona în acest plan terestru.

Cum îl recunoști și cum îl oprești?

Este acel sentiment apăsător care se trezește în tine atunci când nu îți place ce fac ori ce spun ceilalți oameni.

Indignarea, supărarea, furia, acuzarea și orgoliul. Atunci când apar aceste sentimente, dacă le dăm hrana necesară și le permitem să crească, rămânem blocați pe punte. În schimb, dacă le ascultăm și conștientizăm rănile vechi din care provin, ne putem da ocazia de a trece spre nivelului sufletului, acolo unde se află sursa prin intermediul căreia putem ierta autentic.

Astfel, ego-ul devine puntea spre suflet. El ne ajută să ne conștientizăm rănile apărute încă din copilărie și să-l vindecăm.

Blocajul provine din răni, de cele mai multe ori răni adânci din copilărie. Ne-am simțit trădați, umiliți și sufocați de răutatea pe care au exercitat-o oamenii asupra noastră. Complet nevinovați, a fost nedrept. Și încă este nedrept! Așa se simte. Dar nu mai putem schimba faptele. Putem însă să nu ne mai împotmolim în acel ”de ce eu?” continuu și să schimbăm întrebările.

Sursa durerii

Ce am simțit atunci? – durere
Ce simt acum? – durere
Cu ce mă ajută această durere?

Haide să ne dăm un răspuns corect la această ultimă întrebare. Durerea aceasta este încă vie și ne ține blocați în trecut de prea mulți ani, iar în paralel susținem că tot ceea ce ne dorim este să fim fericiți. Dacă vrem să fim cu adevărat fericiți, este necesar să permitem ego-ului să fie doar puntea dintre minte și suflet. Este imposibil să înlăturăm acest ego din noi și inutil să îl denigrăm.

Așadar, hai să nu mai stăm pe mijlocul podului împotmoliți în detalii inutile. Privind spre un trecut care doar ne ține blocați acolo, într-un nicăieri continuu, cum am putea să ne trăim viața deplină la care visăm?

Nu te-ai săturat de această situație? Și eu m-am săturat cândva! Astfel am început să caut soluția eliberării. Iar soluția este iubirea de sine!

Iubirea și iertarea sunt strâns legate una de cealaltă

Cât timp îi vei permite ego-ului tău să te țină blocat în acele sentimente negative pe care le crești continuu prin indignare, acuzații și orgoliu, acesta îți va oferi sentimentul că nu meriți să fii iubit.

Scopul cel mai important pe care îl putem atinge în această dimensiune fizică este să ne iubim necondiţionat pe noi înșine. Tu eşti singura persoană care te poate iubi pe tine însuţi aşa cum îţi doreşti, cu atât mai mult cu cât eşti singurul care îţi cunoaşte toate secretele, defectele şi slăbiciunile.

Iubire de sine nu înseamnă să devii egoist cu cei din jurul tău și să-ți pese doar de binele tău. Nu înseamnă nici să te dăruiești total celorlalți. Altfel ar fi doar o iubire falsă.

Calitatea iubirii pe care o emani către alţii nu o poate depăşi pe aceea pe care ţi-o acorzi ţie însuţi.

Ce înseamnă de fapt iubirea de sine?

Răspunsul îl putem găsi în cel mai cunoscut mesaj despre dragoste. Corinteni 13:

Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate, dragostea nu pizmuieşte, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la răunu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăracoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul.

Corinteni 13: 4-7

Iată ce ne spune Sadhguru:

iubirea citat sadhguru

Iertarea presupune să renunţi la indignarea pe care o consideri legitimă, la jocul acuzaţiilor şi la orgoliul de a şti că tu ai dreptate. Presupune să fii dornic să renunţi la statutul de victimă, să îţi îmblânzeşti atitudinea şi să îţi deschizi inima. Abia atunci apare prezenţa palpabilă a graţiei, care susţine şi dă putere cuvintelor „te iert”.

Acesta este începutul procesului de vindecare. Adeseori, noi facem greşeala să credem că iertăm pe altcineva de dragul lui. În realitate, atunci când iertăm noi ne eliberăm de povestea de care ne-am agăţat vreme îndelungată şi de conştiinţa asociată cu ea. De aceea, în final noi suntem cei care ne simţim eliberaţi.

Toate cele bune!

anaphielle

surse foto: pexels / sadhguru.org
solaris

navigatie

6 Responses

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *