anaphielle

Mergi mai departe și nu te împotmoli în detalii inutile

intelepciune tibetana - casutaunuimelc.99xp.ro
Share

Doi călugări se plimbau prin pădure, când la un moment dat, au dat peste o frumoasă curtezană care stătea pe malul unui râu ieșit din matcă. Deoarece făcuseră un jurământ de castitate, călugărul mai tânăr a ignorat-o pe femeie și a trecut repede pe partea cealaltă a râului.

Dându-și seama că frumoasa femeie nu ar fi putut trece singură râul în siguranță, călugărul mai bătrân a luat-o în brațe și a trecut-o râul. Când au ajuns pe partea cealaltă, a lăsat-o ușor la pământ. Femeia i-a mulțumit cu un zâmbet, iar cei doi călugări și-au văzut mai departe de drum.

Călugărul mai tânăr clocotea în tăcere, tot gândindu-se la această întâmplare.

Cum a putut să facă așa ceva?

Jurămintele noastre de castitate nu înseamnă nimic pentru el? Cu cât se gândea mai mult la ceea ce îi văzuseră ochii, cu atât mai furios devenea. Discuția din mintea sa devenea tot mai aprinsă:

Cum? Dacă eu aș fi făcut așa ceva, aș fi fost exclus din ordinul călugărilor. Este un lucru dezgustător. Deși sunt de mai puțin timp în ordinul călugărilor ca el, știu să deosebesc binele de rău.

 calugar tibetan, călugăr buddhist

I-a aruncat o privire călugărului mai bătrân, ca să vadă dacă acesta arăta vreun semn de remușcare pentru ceea ce făcuse, dar omul părea la fel de liniștit ca de obicei.

În cele din urmă călugărul mai tânăr nu s-a mai putut abține și l-a întrebat:

– Cum ai putut să faci una ca asta? Cum ai putut măcar să te uiți la acea femeie, ca să nu mai vorbim de faptul că ai ridicat-o și ai plimbat-o în brațe? Nu te gândești că am depus un jurământ de castitate?

Călugărul mai bătrân a părut surprins, apoi a zâmbit și, cu multă blândețe în ochi, i-a răspuns:

– Acum nu o mai duc în brațe, frate. O duci cumva tu?

călugărul tânăr și călugărul bătrân tibetan

Haide să mergem mai departe și nu ne mai împotmolim în detalii inutile

înțelepciune tibetană / surse foto: pixabay

navigatie

16 Responses

    1. Îmi asuc aminte mereu de această poveste atunci când mă surprind că duc în brațe gânduri inutile, iar astfel nu mai ajung la extenuare.
      Sper din suflet să-ți fie la fel de folos. ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *