anaphielle

Tips&tricks despre scris

Share

Am promis acest articol cu tips&tricks, astfel că iată-l! Sper că nu te-am zăpăcit prea tare cu indicele lui Flesch și că ți-a fost de ajutor ”aritmetica”. Bineînțeles, nu este de aplicat mot-a-mot. Nici eu nu o aplic până la ultimul detaliu și nu număr silabele, propozițiile, pronumele personale, s.a.m.d., doar că m-a ajutat ca informație generală și ca idee de ansamblu asupra scrisului.

Ei bine, astăzi vin cu tips&tricks despre cum să eviți o prea mare familiaritate și cum să orientezi cititorul în cadrul textului. Deasemenea îți voi veni în ajutor cu două exerciții foarte interesante care îți vor fi de folos.

despre scris tips&tricks

Evită o prea mare familiaritate!

Căutarea complicității poate, în anumite cazuri, aproape să dăuneze relației. Într-adevăr, personalizând relația, se impune cititorului un cadru afectiv. Astfel, ”tu” marchează o mai mare apropiere afectivă față de ”dumneavoastră”.

Tips&Tricks 1: întrebarea directă scoate mai mult în evidență spontaneitatea decât întrebarea indirectă, iar exclamația eliberează orice reținere.


De aceea, gradul de personalizare trebuie să fie în raport strâns cu gradul de familiaritate pe care-l întreții cu cititorul tău obișnuit. În consecință, dacă natura relației îți autorizează spontaneitatea, ea autorizează același lucru și în scris.
Dimpotrivă, cu greu ne putem închipui un subordonat fiind brusc familiar cu superiorul său ierarhic, când în vorbirea curentă e distant.

tips&tricks asa nu

Tips&Tricks 2


Ceea ce este spus ”pe șleau” poate fi perceput ca agresiv sau insolent, așa cum o demonstrează și exemplul următor:

Domnule Primar,
Vă semnalez, pe strada Edgar Degas, serviciile dumneavoastră au construit o scară care leagă piața primăriei de parking. Această scară, care are numeroase trepte, nu are balustradă! Lipsa generează un risc cert pentru bunicile a căror vedere este deficientă! În măsura în care respectiva scară este în grija municipalității, veți remedia această stare de lucruri? Dacă nu, puteți atrage atenția responsabilului de imobil? Demersul meu se înscrie în simplul spirit al prevederii, care, veți fi de acord, trebuie să aibă câștig de cauză asupra conceptului a posteriori de reparare.

După pondere:

Domnule Primar,
Îmi permit să vă semnalez că, pe strada Edgar Degas, s-a construit o scară care leagă piața primăriei de parking. Această scară, care are numeroase trepte. nu este prevăzută cu balustradă. Lipsa generează un risc cert pentru persoanele în vârstă a căror vedere este slăbită. În măsura în care scara este inclusă între bunurile municipalității, este fără îndoială posibil să remediați această stare de lucruri sau cel puțin să atrageți atenția responsabilului de imobil asupra problemei avute în vedere.
Demersul meu se înscrie în simplul spirit al prevederii, care, toată lumea este convinsă de acest lucru, trebuie să aibă câștig de cauză asupra conceptului a posteriori de reparare.

Orientarea cititorului în cadrul textului

Să ne imaginăm că textul seamănă cu un supermarket: bogat în informații a căror natură, proveniență și termene de valabilitate diferă. Cum se poate orienta cititorul dacă nu folosind săgețile și semnele de orientare?

Cititorul este grăbit din lipsă de timp, din nerăbdare, în cel mai fericit caz din lăcomie, poftă de a cunoaște ceea ce îi vei spune. Ca și consumatorul, el nu va ceda decât câteva minute din timpul său pentru a repera, a alege, a surprinde informația.

Dar un text fără semnale este un text care tace. În schimb, există un contact între tine – cunoștințele, părerile, convingerile tale – și cititor, din clipa în care ajunge la tine urmându-ți semnalele. Diferitele semnale pe care le folosești compun circuitul de lectură al articolului tău.

Tips&Tricks 3 – 4 – 5

Semnalele sunt:
– titlurile
– ”perturbările” vizuale (graficele, fotografiile, chenarele inserate într-un text.

Formula imagistică ”circuit de lectură” sugerează mai multe idei:


Traseul

Într-adevăr, circuitul de lectură pe care îl oferi cititorului tău îi ușurează deplasarea dintr-un punct în altul, scutindu-l de rătăciri. Acesta poate atunci conduce o explorare metodică a textului pentru a găsi mai repede informația care îl interesează. Această funcție este asigurată mai ales de subtitluri și intertitluri.

Itinerariul turistic

Așa cum broșura prezintă o vedere de ansamblu asupra țării vizitate, circuitul de lectură trebuie să facă promovarea textului. Ceea ce este deosebit de frapant, original, inedit trebuie să sară în ochi și să atragă cititorului. Pentru a îndeplini această funcție, chenarul, pozele, grafica reprezintă inserările cele mai utilizate.

Itinerariul în formă de buclă

Drumul parcurs în jurul unui lucru. Acesta este rolul șapoului (introducerii): a descrie în câteva cuvinte interiorul textului, a-i rezuma informația esențială. Titlul poate de asemenea avea în vedere satisfacerea curiozității cititorului. Strategia opusă constă în a spori această curiozitate cu ajutorul titlului pentru a o mulțumi în text.

Tips&Tricks 6

Tips&tricks imagini grafice

Află ce este CANVA și cum îți poate ușura munca.

Acestea fiind scrise, am promis la începutul articolului două exerciții interesante care ar putea fi de ajutor. Acestea sunt:

Exercițiul 1

Ia un articol pe care îl consideri agreabil la citit. Observă ce semnale folosește scriitorul pentru:
– a întâmpina cititorul
– a-i ușura reperarea, alegerea, surprinderea informației
– a-l avertiza cu privire la ceva anume, dacă este cazul
– a-l influența
– a-l mulțumi

Exercițiul 2

Caută un articol (sau o lucrare) pe care o consideri dificilă, confuză, plicticoasă și spune:
– cum poți face textul mai interesant
– în ce fel cititorul s-ar putea simți mai în largul său.

Am ajuns la finalul acestui articol și doresc să întreb: cât îți este de cunoscută Frica de foaia albă? Foarte mulți scriitori se confruntă cu acest obstacol. Eu am depășit cu brio acel blocaj de început, iar în următorul articol mi-am propus să te ajut în acest sens.

Toate cele bune!

Imagini create prin CANVA

Surse informații adaptate prezentului: Cum să scriem – Catherine și Odile Pierron

navigatie

14 Responses

  1. Foarte bune observațiile tale!
    In ce privește frica de foaia alba… Este ceva comun… Mai ales pentru un scriitor care se afla la începutul carierei sale ????.. După câteva mii și chiar zeci de mii de pagini scrise… O pagina alba devine o bucurie ♥️

    1. Mulțumesc! Așa este cu foaia albă, doar că unii rămân foarte mult timp „la început”, mai ales bloggerii, scriitorii care nu sunt presați să scrie la cerere. Va fi un articol foarte util și cu niște „secrete” foarte, foarte drăguțe. Plus exemple ????

    1. Mulțumesc și eu, dragă Potecuță! Tare mă bucur când se vede că am muncit. Și o fac cu mare drag pentru că știu cât de bune mi-au fost mie toate și am o satisfacție enormă în a-i ajuta și pe ceilalți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *