anaphielle

5 vorbe din popor pe intelesul tuturor

Share

Suntem singura specie de pe Pământ care folosește cuvântul pentru a comunica, pentru a se exprima și pentru a se dezvolta. În ultimii ani Legea Atracției a luat amploare și împreună cu ea Puterea Cuvântului, despre care se spune că este cea mai mare putere a ființei umane. ”La început a fost Cuvântul”, ne învață Biblia, iar strămoșii noștri înțelepți pare că au știut asta. Ne-au lăsat moștenire zicători care să ne ghideze, vorbe din popor care au trecut testul timpului, însă am observat că acestea sunt de multe ori greșit înțelese și folosite.

Fiecare proverb are un înțeles, o înțelepciune ascunsă, iar noi suntem datori să le cunoaștem și să le folosim cu chibzuință în favoarea noastră. Ce ne transmit de fapt? Cum ne pot ghida? Care este mesajul? Am selectat pentru tine 5 proverbe explicate altfel, dezvăluind semnificațiile subtile ale acestora pentru a înlătura confuzia și folosirea eronată a acestora.

5 vorbe din popor pe înțelesul tuturor

vorbedin popor explicate

”Gura omului doar pământul o astupă”

Se știe că ne place să vorbim, să comunicăm, să povestim și să dezbatem subiecte și întâmplări care ne frământă sau care ne-au adus bucurie. La o primă vedere, această vorbă din popor pare că se referă la obiceiul de a bârfi și la oamenii care critică. Nimic neadevărat până aici, dar care este de fapt mesajul pe care tu ar trebui să îl percepi când cineva îți spune asta? Luat mot-a-mot, proverbul spune adevărul că după ce un om moare nu mai vorbește, ceea ce este un fapt evident. Asta însemnând că toată viața omul va vorbi, de bine, de rău, oricum dorește și după capacitățile fiecăruia. Bineînțeles, vorbele bune ale oamenilor nu ne afectează negativ, în schimb criticile ne pot pune la pământ – acesta fiind și momentul în care își face intrarea în scenă acest proverb.

Mesajul nu are de-a face cu acei oameni, ci cu tine. Dacă înțelegi și accepți faptul că întotdeauna vor exista critici, bârfitori, oameni care oferă răutate gratuită, nu te vei mai lăsa afectat de aceștia. Supărarea pe care o simți în momentul în care cineva te vorbește de rău va acoperi toate lucrurile bune și frumoase pe care le-ai înfăptuit. Conștientizează că acești oameni poartă invidie și nu au capacitatea de a lupta pentru ei înșiși, alegând în schimb să-l dărâme pe cel care se află pe drumul reușitei. Fii imun/ă la gura omului pentru că nu se va opri din prostul obicei de a bârfi decât atunci când pământul o va astupa.

”Ziua bună se cunoaște de dimineață”

Văzusem o explicație al acestui proverb, oferită de Iordache Golescu, sugerând faptul că răutatea și bunătatea sunt vizibile de departe, precum soarele dimineața. Sincer, cu tot respectul, dar nu-i înțeleg sensul. Răutatea poate fi foarte ușor mascată sub zâmbete false, iar bunătatea poate fi greșit înțeleasă. Oamenii sunt atât bine, cât și rău – Yin și Yang. Esența este echilibrul dintre cele două. Astfel că un om bun poate face greșeli, iar un om rău poate avea momente de bunătate. Răutatea și bunătatea sunt relative, iar noi catalogăm oamenii cu subiectivitate. Astfel că, explicația domnului Iordache conduce spre și mai multă subtilitate care crează confuzie.

Care este de fapt sensul? Creierul produce unde electrice, iar oamenii de știință au descoperit o corelație între frecvența undelor creierului și starea corpului. Când te trezești dimineața, creierul tău funcționează la aproximativ 10,5 unde pe secundă. Intervalul de la 8 la 13 Hz este stadiul alfa. Această stare a fost numită poarta către mintea subconștientă.

5 vorbe din popor

”Bogățiile infinite ale lumii sunt chiar aici, aproape de noi, așteptând să ne deschidem sufletul pentru a le contempla. Există în ființa umană o adevărată “mină de aur”, o bogăție inestimabilă, de unde puteți “extrage” tot ceea ce aveți nevoie, pentru a trăi o viață splendidă, fericită și îndestulată. (…) Marele secret rezidă în puterea miraculoasă, creatoare, ce sălășluiește în subconștient, secret ținut și ocultat în ultimul loc în care cei mai mulți dintre noi l-am fi căutat vreodată. ” – scria Joseph Murphy în cartea sa ”Puterea extraordinară a subconștientului tău”

Fie de crezi sau nu în puterea subconștientului, acesta oricum își face treaba. Dar poți face o probă. Îți propun ca timp de o săptămână, primul lucru pe care îl faci dimineața să nu fie verificarea paginii de Facebook, Instagram, Twitter, etc. Nici să asculți știrile, care adesea transmit prea multe mesaje negative. În schimb poți ieși 5 minute afară să respiri aer curat, zâmbește, apoi aranjează-ți patul, aerisește camera, prepară-ți cafeaua/ ceaiul și spune-ți afirmații pozitive. Îți poți crea o listă de țeluri pe care le poți vizualiza ori dacă îți face plăcere fă o meditație de relaxare sau practică yoga. (pentru cele din urmă recomand Sadhguru )

vorbe din popor pe inteles

Ziua bună se cunoaște de dimineață atunci când pornești pozitiv. Alungă-ți orice teamă în primele 20 de minute după trezire. Spune-ți: totul va fi bine, este o zi minunată, sunt puternic/ă, reușesc, sunt recunoscător/oare pentru… (sănătate, familie, reușite, etc.) Practică deasemenea recunoștința și optimismul înainte de somn, iar viața ta se va schimba în bine. Foarte important este să ai răbdare și să crezi cu adevărat în vorbele tale.

”A căzut din lac în puț”

A dat din rău în mai rău. Se întâmplă oricui. Oricât de multe cunoștințe am acumula, asta nu ne va feri de greșeli. Important este cum reacționăm atunci când greșim. Lacul este mare, cu apă stătătoare, ne oferă posibilitatea de a înota spre mal. Puțul este strâmt, adânc, cu apa foarte rece și … aproape fără scăpare. Ideea este ca atunci când ai făcut o greșeală ori ai parte de un eșec, să nu cazi în puț, ci să înveți din pățaniile tale înotând spre mal. Nu rămâne blocat/ă! Mergi mai departe pentru că data viitoare vei ști ce să eviți. 😉

”De ce ți-e frică de aia nu scapi”

O prietenă mi-a spus că urăște această vorbă din popor. Cu toții avem frici, iar acest proverb pare că mai tare le accentuează. Frica ne ajută să ne protejăm de anumite pericole, cele reale și demonstrate. Este instinctul care ne spune să nu ne aruncăm cu capul înainte (iată alt proverb) sau să nu ne apropiem de un animal sălbatic periculos. Însă, această vorbă populară se referă la frica generată de imaginația din mintea noastră.  Ei bine, da, avem tot feluri de gânduri care par că vin de nicăieri. Apar brusc în minte și uneori înspăimântă cu mesaje neplăcute. Dar reține: mintea nu ești tu. De fapt toate acele ”gânduri” sunt informații stocate în timpul zilei sau de-a lungul anilor.

vorbe din popor

Învățătura acestui proverb ne spune: nu permite fricilor generate de imaginație să stea în calea binelui tău. Este vorba de Legea Atracției și de Controlul Minții. În momentul în care, de exemplu, îți dorești foarte mult să îți împlinești o dorință și îți vin în minte gânduri negative că nu vei reuși, adu-ți aminte că acestea sunt simple informații sau amintiri. Poți căuta tehnici pentru a nu lăsa fricile să te limiteze.

”Capul plecat sabia nu-l taie”

Această vorbă din popor este foarte simplu de înțeles. Nu transmite că trebuie să fii supus ori să accepți umilințe din partea ”superiorilor”. Este vorba de una dintre cele mai frumoase virtuți ale omului: modestia. Ce este modestia? Aceasta pur și simplu înseamnă să nu crezi că ești mai bun decât cei din jur.  Bineînțeles, este posibil ca unii oameni să aibă mai puține cunoștințe decât tine ori să nu aibă o educație atât de bună ca a ta, însă aceștia nu trebuiesc tratați cu aroganță. Oamenii aroganți pierd cel mai mult în viață și rămân cu ”capul tăiat”. Cei mai iubiți oameni și cei care au parte de succes își țin ”capul plecat” și astfel câștigă aprecierea celor din jur.

o vorba din popor , proverb

Psihologul american Martin Seligman, cel care a pus bazele psihologiei pozitive, a afirmat că modestia este percepută ca un factor indispensabil pentru obținerea fericirii. În concluzie: omul modest are de câștigat, iar omul arogant își pierde capul (mintea).


Acestea au fost cele 5 vorbe din popor explicate pe înțelesul tuturor. Mai sunt multe proverbe greșit înțelese ori care conduc spre confuzie. De fapt lista inițială era de 10 proverbe, dar nu doresc să fac articole prea lungi, motiv pentru care cealaltă jumătate va apărea într-un articol următor. Îmi poți propune și tu, printr-un comentariu, proverbe din popor ale căror sensuri subtile nu le înțelegi ori dorești să le afli, iar eu le voi selecta pentru următoarele articole.

Îți mulțumesc pentru vizită și îți doresc toate cele bune!

navigatie

5 Responses

 1. Nu știu ce să zic despre „capul plecat”… înțeleg explicația ta, dar mi-e aproape imposibil s-o văd modestie.
  În rest, mi-a plăcut mult și aștept cu interes partea a doua 🙂

  1. Mă bucur că ți-a plăcut, Issabela! Va veni şi partea a doua cât de curând. Cât despre „capul plecat sabia nu îl taie” , imaginează-ți diferite situații cu oameni modeşti şi oameni aroganți. Cei din urmă pierd foarte multe în viață. Pe proverbul „lauda de sine nu miroase-a bine” ori „laudă-mă gură că îți dau friptură”.

   1. N-am nici cea mai mică îndoială asupra binomului arogant-modest și asupra ravagiilor aroganței, ci numai asupra sensului expresiei respective… Posibil să fie o tară. Sau, ca să glumesc, să aibă un sens particular în țara noastră :)))

    Cum să nu-mi placa orice ține de cuvînt…! <3 Continuă, e tare frumos 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *