anaphielle

Cutia amintirilor

cutia amintirilor christian tour
Share

mașina timpului christian tour

Întotdeauna pe raftul de sus al șifonierului părinților mei a domnit o cutie mare. Stă neclintită în palatul ei de lemn așteptând să fie din nou răscolită. Uneori trec luni întregi, alteori ani până când e mișcată din locul său. De curând m-am întors la ea. Florile ei șterse de timp arătau încă fericite. Am pus-o pe brațele mele și am început să o mângâi luând în palme fiecare lucru păstrat în ea.

Cutia Amintirilor parcă zâmbea. Am luat la rând fiecare comoară, precum micuțele fotografii în alb și negru, crăpate și degradate, pe care chipurile bunicilor și străbunicilor încă surâdeau… Am recitit scrisori în care gândurile, iubirile și întâmplările îmbrățișează nemurirea.

Toate amintirile au fost mereu aranjate în ordine cronologică. De fiecare dată am răsfoit captivată memorii și chipuri uneori străine. Felicitări aniversare, fotografii, vederi trimise de la munte, de pe litoral… mesaje și urări de bine – toate alcătuind un trecut fascinant pentru mine.

Mă gândeam la cum arată în prezent cutia mea de amintiri… o pagină virtuală pe o rețea de socializare și sute de comentarii pierdute și demult uitate.

 În timp ce cugetam astfel, am rămas cu ochii blocați pe o vedere pe spatele căreia nu scria nimic.

vedere de la mare / christian tour

Oare cum a ajuns acolo? De la cine era? Ce simțeau toți acei oameni de pe plajă? Ce gândeau? Bucuriile lor semănau cu ale noastre?

– Îmi cer scuze pentru deranj, domnișoară! Locul de lângă dumneavoastră este liber?

Când mi-am ridicat ochii din ilustrată mi i-am izbit de marea albastră. Soarele dogorea, iar domnul de lângă mine aștepta un răspuns. Eram confuză. Din casa părintească până la mare e multă cale de bătut. Dar cu siguranță imaginația nu îmi juca feste. Simțeam nisipul sub picioare și parfumul mării. Auzeam până și cântecele pescărușilor…

– Domnișoară… vă simțiți bine?

– Sunt bine, domnule…

– …Mircea Popescu

– Domnule Popescu, unde mă aflu și în ce an suntem?

– Eforie Nord, 1986. Domnișoară, cu tot respectul, dați semne de insolație. Mai bine vă conduc până la unitatea medicală. Permiteți-mi un sfat. Poate nu ar trebui să stați cu creștetul neacoperit sub soarele acesta puternic de august. Un pic de apă doriți? Sunteți cam palidă. Vă rog, dacă deranjez ori de nu vă simțiți bine, spuneți-mi…

– Nu este nevoie. Mulțumesc! Cred că locul de lângă mine este liber, da.  

Domnul și-a întins prosopul pe nisipul fin și s-a așezat confortabil cu pieptul spre soare în timp ce eu încercam să mă dumiresc. Ceva straniu se întâmplase cu șcătula amintirilor…

Domnul Mircea a început să strige către o doamnă ce-și purta zâmbetul agățat de urechi în timp ce alerga spre noi.

– Marieee! Aici sunt, Măriuță! Haide, haide, am găsit un loc bun!

După mici povestiri am aflat că acești oameni veseli și prietenoși erau pentru prima dată la mare. Sincer? Și dacă nu voiam mi-ar fi fost imposibil să nu vorbesc cu dânșii. Erau un magnet de voioșie. Emanau căldură sufletească și bunăvoință. Astfel că, dacă tot nu reușeam să-mi explic fenomenul prin care am călătorit în timp, măcar mă puteam bucura alături de ei, socializând dincolo de ecranul mut al telefonului și privind oamenii în ochi.

– Și dumneavoastră, domnișoară…

– Dana. Dana mă numesc… Îmi puteți vorbi la persoana a doua. M-au privit mirați, dar au acceptat.

– Dana, ești pentru prima oară aici?

– Pentru prima oară, da. – le-am răspuns cu jumătate de gură.

– Ehei, și noi. Anul ăsta am fost primii când s-au afișat ofertele de vacanță pe avizierul sindicatului. Ne-am dorit din suflet să prindem un loc bun, într-o stațiune frumoasă. Dumneata tot prin sindicat ai venit?

– Ăăă, sincer nu prea știu ce este acela sindicat. Eu am venit cumva printr-o cutie, cred…sau ceva buclă a timpului, nu știu…

Doamna Maria a izbucnit într-un râs colorat de se zguduia și nisipul din jur.

– Ți-am zis că are insolație… i-a șoptit domnul Mircea.

Într-un final le-am explicat cum am putut că sunt din viitor și cred că m-au crezut pe cuvânt. Altfel nu-mi explic curiozitățile dânșilor.

– Măi Mircică, pe când vom avea 60 de ani, ne luăm cârjele și mergem în Vacanță în Rodos să dansăm cu zeii Olimpului între malurile Mărilor Egee și Mediterană, pe limba de nisip! Auzi ce zice Dana, că se va putea călători foarte ușor în străinătate. În Grecia vreau!

– Am auzit-o, femeie!

– La acea vârstă, le-am spus, veți putea avea card Senior Voyage de la Christian Tour. Dar să știți că veți avea posibilitatea de a călători peste hotare și mai devreme cu 15-20 de ani. Într-o bună zi din viitor, un tânăr student la Drept, îndrăgostit de munte, va visa să îi ajute pe români să descopere lumea. Prin urmare, ”cu o mulțime de planuri în minte și doar câțiva bani în buzunar”, Cristian va îndeplini atât visul său cât și visurile a milioane de români.

– Ce frumos! S-a născut deja?- mă întreabă curioasă doamna Maria.

– Da, cred că are în jur de 10 ani…

– Ce importanță are vârsta lui de acum, femeie? Bine că se face om mare! Spune-mi domniță, cum sunt vacanțele în 2019? Cum le obții? Cât costă… Este mai ușor ca acum să ajungi unde vrei?

logo christian tour

– Cred că pot presupune că este mult mai ușor. De exemplu, eu cumpăr sejurul pentru vacanța estivală din timp prin Oferte Early Booking de pe Christian Tour.

– Ărli… ce?

Early Booking. Cu cât se rezervă vacanța mai devreme, cu atât prețurile pot fi mai mici și mult mai avantajoase. De exemplu, pentru Early Booking 2020, sejururi și circuite culturale, se poate obține 20% avans la înscriere , 50% (încă 30%) până la data de 29.02.2020, iar restul de plată cu până la 21 zile înainte de plecare.

Se poate cumpăra în 2,3, 4, sau 6 rate, fără dobândă. Se plătește online, cash sau cu ordin de plată. Și pentru toate acestea nici nu trebuie să merg până la agenție ori să aștept vreun panou de la sindicat cu oferte. Am abonare la newsletter, îmi vin ofertele pe email și astfel găsesc mereu cele mai bune oferte și cele mai bune condiții de plată.

– Să fim sinceri… nu am înțeles mare lucru, dar nu mai bine ne povestești un pic cum arată vacanța de vară în viitor?  Cum va fi cu mijlocul de transport, cum sunt condițiile de cazare, mâncarea, s.a.m.d.?

– Sunt foarte multe opțiuni în prezent, adică în viitor. Se poate călători cu avionul, cu autocarul sau cu propria mașină în orice zi. Nu mai există vize pentru o mare parte a destinațiilor. De exemplu, am mers împreună cu familia în Grecia, iar gustările grecești cele mai iubite sunt peștele mărunt prăjit, stropit cu mujdei de usturoi, măslinele pane și brânza halloumi coaptă pe grătar.

sejur christian tour

În Turcia cele mai căutate specialități sunt Baclavaua și rahatul turcesc, iar în Egipt am mâncat Kofta, adică mâncarea din care românii s-au inspirat când au creat chiftelele. Diferența este că, spre deosebire de clasica chiftea, aceasta este mult mai suculentă și mai aromată, fiindcă egiptenii folosesc o mulțime de condimente și ierburi aromatice. Opțiunile de servire a meselor sunt de mai multe feluri, dar nouă ne place să alegem all inclusive. Adică măcar în concediu să nu gătesc.

Condițiile de cazare sunt după gusturile fiecăruia, de cele mai multe ori fără surprize neplăcute, deoarece pe site-ul Christian Tour se pot vedea poze din interiorul hotelurilor, dar și opiniile altor turiști. Există hoteluri, vile, și presupun că diferența majoră constă în posibilitățile multiple de a alege o vacanță de vis. În plus, cea mai fascinantă parte este oportunitatea de a experimenta foarte multe activități în funcție de destinația aleasă, dar și ocazia de a vedea și cunoaște istoria la fața locului, cu poveștile sale nemuritoare și captivante.

– I-auzi, Mircică dragă… ți-am zis că o să cadă comunismul?

– De unde ai tras tu concluzia asta, Marie?

– Atâtea posibilități pot exista doar într-o țară democrată, bărbate drag!

– Până la urmă nu am înțeles multe dintre expresiile dumneata, Dana, a continuat domnul Mircea, însă pot concluziona că voi prinde vremea în care nu va mai trebui să mă înghesui la sindicat pentru o ofertă de vacanță și nici nu vom mai fi nevoiți să ne calculăm salariile la sânge. Acum se poate plăti în maxim 2 rate, iar banii nu-s prea mulți.

– Mircică… ne facem o listă cu dorințe când ajungem acasă. Luăm atlasul și bifăm toate țările din lume.

Christian Tour

În timp ce domnul și doamna Popescu au început să pună la cale planul viitorului, eu am privit spre vederea ce mi-a rămas în mână. Toți oamenii aveau și atunci propriile povești, dar oare bucuriile lor semănau cu ale noastre? Posibil. Apa sărată a Mării Negre știe cel mai bine răspunsul. Doar ea a auzit gândurile tuturor celor care au atins-o de-a lungul veacurilor. Briza ei uneori sălbatică poartă istorii întregi și nimeni nu știe pentru cât timp o va mai face…

Știam doar că peste un timp gloria acelui loc va apune. Gândeam ce voi face dacă voi rămâne în trecut… Dar când mi-am ridicat privirea eram înapoi în prezent. Am răsuflat ușurată și am zâmbit. Florile șterse de timp de pe cutie arătau încă fericite. Am pus la loc scrisorile în care gândurile, iubirile și întâmplările îmbrățișează nemurirea și am așezat Cutia Amintirilor înapoi în palatul ei de lemn.

cutia amintirilor vacanta christian tour

Cine a spus că Mașina Timpului nu există? Este în orice Cutie a Amintirilor păstrată pe raftul unui șifonier…

Articol scris în cadrul competiției SuperBlog 2019

Proba 27. Vacanțele estivale de acum vs. vacanțele de altădată

– Christian Tour –

super blog christian tour
Christian tour

surse info: christiantour.ro

surse foto: christiantour.ro , pixabay

navigatie

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *