anaphielle

Discurs pentru democrație

Share

De ce te mulțumești cu puțin? De ce încă mai speri? Nu observi că speranța nu este de ajuns? Ai crezut că pe măsură ce anii trec, totul va deveni mai frumos. Ai așteptat, iar uneori părea că soarele va răsări, însă a fost doar o iluzie. Democrație înseamnă mai mult de atât!

În urmă cu 30 de ani poporul român a câștigat libertatea. A câștigat puterea, căci democrația în adevăratul sens înseamnă puterea poporului. S-a luptat cu sânge și cu viață. Sacrificiile făcute atunci au meritat? Îți amintești câți oameni au ieșit în stradă? Toți pentru unul și unul pentru toți au fost! Pe atunci nu exista lumea online. Probabil s-ar fi salvat multe vieți. Astăzi, și în fiecare zi, avem cu toții posibilitatea să fim uniți mai mult ca oricând.

Un grup de oameni curajoși au creat mediul prin care tu și eu să fim uniți. Puterea este în mâinile tale și o poți folosi acum! De ce te mulțumești cu puțin și încă mai speri? Dă-ți seama că speranța singură nu poate lupta. Acționează! Semnează cel puțin o petiție online, participă la referendum, spune-ți părerea și luptă!

democrație democracy mania

Doar acțiunea și doar implicarea îți pot oferi ceea ce îți dorești: o viață mai bună. Degeaba luptăm doar pentru binele individual. Egoismul și indiferența sunt atitudinile care distrug democrația din România, ducând-o spre un nivel mult mai scăzut față de alte state democratice.

Locuiesc în Germania de șase ani. Peste 5 milioane de români au plecat, iar motivele nu necesită justificare. 90% dintre românii plecați vor să se întoarcă acasă. Mie îmi este bine aici, recunosc, dar nu accept ca plecarea mea să fie sinonim cu indiferența. Distanța și traiul mai bun nu sunt o scuză! Nu pentru mine! În momentul în care oamenii au ieșit pe străzile Bucureștiului, români de pretutindeni li s-au alăturat. Ne-am mobilizat și am luat exemplul celor curajoși. Am ieșit pe străzile Münchenului de fiecare dată! Am strigat, am plâns, am îndurat frigul ore întregi cu un bebeluș în brațe și încă un copil mic după mine. Nu am avut absolut nicio scuză de a rămâne în casă.

Pentru mine democrația înseamnă că dețin puterea, dar o mână de oameni nu vor schimba niciodată nimic dacă noi restul nu ne alăturăm lor. Să fim uniți! Să ne implicăm! Să acționăm!

De ce te mulțumești cu puțin? Vrei o țară ca afară? Îți spun ce am găsit aici: educație, simț civic, implicare, organizare și responsabilitate. Țările pe care le dai exemplu au înțeles că statul ca și instituție este oglinda poporului. Și te întreb: îți place ce vezi în oglinda ta?

citat democrație thomas jefferson

Nu te lăsa înregimentat de alții! Nu trăi după regulile brutelor! Nu permite zgomotului să amuțească propria ta voce! Binele întregii comunități crește semnificativ binele individual. Asta înseamnă democrația: puterea de a fi unul pentru toți și toți pentru unul.

Poți intra acum pe Democracy Mania și poți acționa! Semnează pentru reducerea parlamentarilor, pentru pădurile noastre, pentru limitarea risipei alimentare, pentru limitarea emigrării populației, pentru mărirea îndemnizațiilor, pentru mărirea alocațiilor, pentru înăsprirea pedepselor, s.a.m.d. Donează pentru cauzele umanitare și arată-ți compasiunea și implicarea!

Nu ignora doar pentru că personal nu ai simțit pe pielea ta durerea și chinul prin care au trecut alții! Empatia și simțul civic fac parte din democrație! Deții puterea, iar puterea cere responsabilitate!

democrație

Intră în comunitatea oamenilor care cred în democrație și în valorile acesteia, care au înțeles că dezvoltarea propriei națiuni reprezintă responsabilitatea fiecăruia și că viitorul se află în mâinile noastre, ale tuturor. Dă vorba mai departe, implică-te și spune-le tuturor că și ei dețin puterea! Cum altfel să ridicăm democrația la cel mai înalt nivel?

Fundamentul societății în care trăim trebuie să se sprijine pe stâlpii pe care fiecare dintre noi îi creează prin compasiune, responsabilitate, organizare și educare. Altfel nu se poate!

De 30 de ani sperăm. Gata! Speranța singură nu are putere. Acțiunea este puterea! Ideile tale contează. Intră pe Democracy Mania și spune-le. Împarte soluții, propune și semnează petiții. Fii cu adevărat curajos! 

”Suferința care s-a abătut asupra noastră este doar rezultatul lăcomiei.”

Arma pe care o au cei care ar trebui să ne reprezinte se bazează pe un principiu periculos: Divizează și cucerește. Ei știu că oamenii educați nu pot fi controlați și manipulați. Democrațiile moderne prezintă dreptul de vot ca un drept civic fundamental. Dreptul la vot se acordă cetățenilor calificați, odată ce au atins vârsta de vot. Ceea ce constituie un cetățean calificat depinde de decizia guvernului.

voteaza democratic

Privește cu atenție:  Drepturile şi libertăţile fundamentale – ARTICOLUL 36 – Dreptul de vot:

(1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.

(2) Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

Repet: ”ceea ce constituie un cetățean calificat depinde de decizia guvernului”

Aceasta este arma lor. Au distrus sistemul de valori și cultura. Potrivit Wikipedia, în urma unor teste de specialitate făcute de Comisia Europeană, s-au decelat 5 niveluri de pregătire a elevilor români la terminarea studiilor medii:

  • 10% din elevi nu au capacitatea de a lectura un text.
  • 35% dintre elevi nu au capacitatea de a înțelege textul citit.
  • 25% dintre elevi nu au capacitatea de a face conexiuni între informația nouă, adusă de text, și informațiile dobândite anterior.
  • 10% dintre elevi nu au capacitatea de a formula un punct de vedere, preferând să preia un punct de vedere enunțat de o autoritate, un profesor sau un critic.
  • 10% dintre elevi, care au un punct de vedere propriu, nu au capacitatea de a-l exprima oral sau în scris.

Guvernul nu consideră că analfabeții și analfabetismul funcțional, prin definiție declară aptitudinile de a vota nule. Un analfabet nu știe să scrie și să citească! Un analfabet funcțional nu înțelege ceea ce citește! Lor le convine pentru că astfel pot manipula. Asta este arma. Au tăiat educația în favoarea lor. Citește cauzele analfabetismului funcțional în România și vei înțelege totul. Și da, este posibil să îndreptăm asta, dar trebuie să ne unim, să luptăm și să ne iubim țara mai presus decât orice! Iubirea pentru țara ta este iubirea pentru tine și pentru cei dragi ție!

steagul romaniei democrație

Cer sprijinul tău pentru a contribui la proiectul care să propună anihilarea armei care este folosită împotriva României, împotriva ta, împotriva mea și împotriva unui viitor mai bun. Împreună vom crea petiții pentru toate segmentele care conduc spre analfabetismul funcțional.

Propun până atunci prima petiție online: ”analfabetismul prin definiție nu constituie capacitatea de a vota”. Iar includerea acestui criteriu nu încalcă drepturile fundamentale ale omului!

Fii conștient de puterea pe care o deții și implică-te acum!

Ascultă cu atenție, de la început până la sfârșit, mesajul de mai jos și apoi dă-l mai departe. Ia decizia corectă acum!

Cu vocea încă tremurându-mi și cu lacrimi în ochi vă spun:

Români de pretutindeni, în numele democrației, haideți SĂ NE UNIM!

Articol scris în cadrul competiției SuperBlog 2019

Proba 14: ”Democrația în România, între vis și realitate”

sponsor: Democracy Mania

surse foto: Democracy Mania ( ro-mania .ro) și arhiva personală

surse informații: Democracy Mania și Wikipedia

sursa video: original Discurs Charlie Chaplin din filmul „Marele dictator”, tradus în limba română şi editat de mine.

navigatie

6 Responses

  1. Foarte bun articolul. Felicitari pentru implicare, in ciuda distantei! Si eu am iesit cu Denisa la proteste cand am avut ocazia, pentru ca ne place sa ne implicam. Nu concep sa ne plangem de cum merg lucrurile in tara, fara a face ceva in acest sens, pentru ca e usor sa stai in fata ecranului si sa critici, dar mai greu sa iei atitudine.

  2. Nici Jeanne d’Arc nu cred ca s-a exprimat mai convingator decât tine ! 🙂
    Mult succes,bucurii si împliniri în toate aspectele vietii si, s-auzim numai de bine, draga Dana !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *