anaphielle

Restaurăm ieftin casa lui Vasile Alecsandri

Share

”În fond, cultura este sau ar trebui să fie o anumită formă de a iubi lumea și de a spera.” –  Octavian Paler

Vă puteți imagina cum ar fi fost viețile noastre fără cărți? Fără teatre? Fără muzică? Fără galerii de artă, muzee sau case memoriale?

Cultura ne-a unit, ne-a dezvoltat și ne-a condus spre evoluție pe parcursul câtorva mii de ani.

”Este necesar să ne îngrijim moștenirile și să ne bucurăm de valoarea lor. Monumentele uitate ale culturii române ne strigă să le aducem înapoi la viață!” – Cristian Leonte

casa vasile alecsandri

Situată în centrul Bacăului, casa „Vasile Alecsandri”, în care s-a născut ilustrul poet, monument istoric, vechi de 200 de ani, este un loc disputat ce are o mare importanță culturală.

Într-adevăr, există o casă memorială ”Vasile Alecsandri” la Mircești, acolo unde poetul și-a trăit ultimii ani ai vieții, dar acesta nu este un motiv pentru situația actuală a imobilului. De exemplu, în Olanda, casa în care Van Gogh a locuit doar două luni, este muzeu istoric. Orice lucru atins de el este transformat într-un punct de atracție turistic.

De fapt, știți ce? Voi spune adevărul. Această casă este un loc trist și sec. Clădirea abia se mai ține pe temelii…

Nu este nevoie de o avere pentru salvarea unei comori culturale, ci de multă voință.

Istoria tristă a acestui imobil o putem găsi printr-o căutare rapidă pe Google. Nu doresc să o rescriu acum, intenția mea fiind alta. De zeci de ani a existat o dispută între proprietarul imobilului, Primăria, și Direcţia Judeţenă de Cultură şi Patrimoniu Bacău. Aceștia din urmă se pare că au făcut tot ce au putut, amendând proprietarul în baza legii 422/2001. Legea prevede inclusiv obligaţia Consiliilor Locale de a aloca din buget o anumită sumă pentru restaurarea monumentelor istorice, sau pentru reparaţii.

casa vasile alecsandri

Cunoaştem faptul că poetul a moştenit imobilul de la părintele său, vornicul Vasile Alecsandri, iar într-un final a fost moștenită de o descendetă a poetului, Florica Urziceanu. Aceasta, în anul 2000 a vândut casa către o firmă ce aparține unui cetățean Italian, lăsând totodată următoarea scrisoare:

scrisoare florica urziceanu

În februarie 2019 Primăria Bacău a reușit în sfârșit să răscumpere imobilul, dar din păcate, se afirmă că nu există fonduri suficiente pentru restaurarea acestuia. În scurt timp, probabil, că va intra în colaps total, fiindcă este deja într-un grad foarte avansat de degradare, iar la cel mai mic cutremur se poate dărâma. Se susține că cei mai mulți bani se vor îndrepta spre achiziționarea materialelor de construcții care trebuie să fie calitative, motiv pentru care s-ar fi găsit scuza că acestea sunt foarte scumpe.

Fiind revoltată de lipsa de interes a autorităților competente pentru restaurarea monumentelor istorice din România, am început să caut soluții. Am ajuns să întreb câțiva studenți la arhitectură cum li se pare ideea de a face voluntariat, dându-și lucrările de licență prin reabilitarea clădirilor vechi care stau în paragină de ani întregi. Sub îndrumarea unui profesor universitar, acest lucru poate fi posibil, iar studenții au afirmat că ar fi o onoare pentru ei să participe la restaurarea comorilor culturale.

Astfel primul pas, începând cu expertiza tehnică și întocmirea proiectului poate fi rezolvat fără a se cheltui bani. În plus, arhitectul Alexandru Ioan Șerban a realizat deja un proiect ingenios prin care casa ”Vasile Alecsandri” s-ar putea transforma într-un complex turistic.

proiect casa vasile alecsandri

Pe baza acestui proiect, experții au sugerat, ca prim pas important pentru reabilitare, să fie schimbate de urgență acoperișul și șarpanta pentru a preveni infiltrații ulterioare în structura de rezistență a imobilului. Pentru a readuce la viață aspectul exterior al imobilului, este nevoie de cât mai multe elemente ornamentale precum piatra naturală, dale pavaj, marmură sau travertin natural cât și profile decorative. Tot necesarul de materiale este inclus în documentația proiectului.

salvati casa vasile alecsandri

|Proiectul arhitectului Alexandru Șerban Bălan propune realizarea unui complex turistic și de agrement. „În fața ei ar putea fi amplasată o piațetă pentru desfașurarea diferitelor activități culturale sau pentru reorganizarea grupurilor de turiști”, spune arhitectul bacăuan. Atașată monumentului, se propune o construcție care va îngloba birourile administrației complexului și o cafenea pentru dinamizarea și animarea zonei. Totodată se va mai construi o mediatecă pe terenul liber, care va avea rolul de a oferi publicului posibilitatea de studiu și va cuprinde și o secție a bibliotecii pentru copii. Un corp adiacent ei va fi un magazin de suveniruri, de unde se vor putea achiziționa diferite produse care vor face trimitere la casa memorială, respectiv la poetul Vasile Alecsandri. (sursa ziare. com) |

”Puține cuvinte, mai multe fapte”

Avem așadar specialiști care vor să participe la restaurare, iar bugetul existent poate fi folosit într-un mod foarte constructiv și util.

În ceea ce privește achiziționarea materialelor de construcții, există un singur partener pentru tot necesarul de materiale care poate avea un rol important în restaurarea casei în care s-a născut poetul Vasile Alecsandri.

Un concept unic în România prin care oricine poate cumpăra mai ieftin și locul unde se găsesc cele mai convenabile prețuri pentru materialele de construcții. Asigur că, folosind această opțiune, cu cât cantitatea de materiale crește, cu atât prețul scade, pentru că brokerul online la care mă refer, negociază pentru ca produsele să fie achiziționate la cel mai mic preț.

vindem=ieftin.ro

Din propria experiență, folosind deja această variantă, vă spun că, față de achiziționarea clasică a necesarului de material, prin acest concept se va economisi timp și bani, deoarece nu se plătesc în plus manipulări de stoc, depozitare și pierderi sau transport.

Casa de comenzi Vindem Ieftin oferă livrare gratuită direct de la producător, indiferent de cantitate. Se cumpără cu 10-15% mai ieftin decât în depozite și supermarket. În plus, compania asigură gratuit consultanță în achiziții și soluții personalizate oricărui proiect, iar prin ieftin nu înțelegem slab calitativ, deoarece compania are acces la toți producătorii premium din România.

”Riscul la achiziție este zero. Ne asumăm responsabilitatea și facem totul pentru ca, în final, clienții noștri să beneficieze de o livrare perfectă și rapidă. Garanția și siguranța livrării mărfii o reprezintă recenziile video de pe site.” (echipa Vindem Ieftin)

Așadar, în 2019 există posibilitatea de a achiziționa modern materiale de construcții online pentru a restaura ieftin un loc atât de important.

 Pentru a confirma acest lucru, vă încurajez și pe voi, cititorii, să împărtășiți experiența pe care o aveți cu brokerul online Vindem Ieftin și să participăm împreună la reabilitarea locurilor de patrimoniu din România.

echipa vindem ieftin

Astfel se poate restaura ieftin casa ”Vasile Alecsandri” care este inclusă pe lista monumentelor istorice din anul 1980.

Drumul de la ruină la monument istoric

Reamintind de scrisoarea mai sus menționată, se poate înțelege clar dorința moștenitoarei și mă gândesc că gestul dumneaei de a vinde casa unui om foarte bogat, a fost speranța că acel loc va fi restaurat la timp.

Probabil lucrurile ar fi decurs altfel dacă ar fi existat pe atunci casa de comenzi Vindem-Ieftin.ro. Doamna Florica Urziceanu nu s-ar fi aflat în situația de a da imobilul, și mai ales nu cuiva care nu a apreciat valoarea culturală a acestuia. Ar fi reușit din timp, cu o sumă acceptabilă, să recondiționeze treptat imobilul istoric și să-l transforme în Casa Memorială a Scriitorilor Băcăuani și a Personalităților Băcăuane.

 Însă realitatea a fost alta, dar acum povestea acestui loc poate lua o turnură pozitivă, iar drumul de la ruină la un monument istoric poate fi scurtat.

Înainte era mult mai dificil de achiziționat materiale de construcții pentru că depozitele de materiale nu se găseau la tot pasul. Se aștepta după stoc și nici nu se găseau toate produsele în același loc. Nu existau consilieri în vânzări, iar marea majoritate a distribuitorilor nu puneau la dispoziție transportul. Adesea era necesar ca oamenii să tocmească un meșter pentru a-și face necesarul de materiale și de cele mai multe ori cantitățile erau cumpărate ori în număr prea mare ori în număr prea mic, iar , pentru efortul lor, meșterii primeau un comision pe lângă plata produselor achiziționate. Totodată, reducerile pentru persoanele private erau aproape imposibil de obținut, iar calitatea produselor era îndoielnică și datorită faptului că depozitele nu dispuneau de varietate în aceeași gamă de produse. Astăzi, toate aceste dificultăți sunt practic înlăturate prin acest concept unic din România – Vindem-Ieftin.ro . Este atât de simplu și dispunem de o modalitate la îndemână din orice colț al țării.

”Fără cultură şi relativa libertate pe care o implică, societatea, chiar dacă pare perfectă, nu este decât o junglă. De aceea, orice creaţie autentică este un dar către viitor.” –  Albert Camus

Prin prezentul articol fac apel la toți cei care încă iubesc cultura și istoria română, pentru a distribui această informație privind achiziționarea materialelor de construcții care pot salva de la ruină toate moștenirile culturale lăsate în paragină.

Fonduri există! Avem nevoie de voință, putere de convingere și mai ales trebuie să fim uniți!

Împreună restaurăm ieftin casa ”Vasile Alecsandri”!

Articol scris în cadrul competiției SuperBlog 2019

Proba 8 . ”Tradițional sau modern? Cum achiziționăm în 2019 materiale de construcții”

Sponsor : casa de comenzi Vindem-Ieftin.ro

Mențiuni: Deși acest articol este scris în cadrul unei competiții la care particip în prezent, valoarea celor scrise este reală, considerând cu adevărat că soluțiile date sunt cea mai bună variantă de rezolvare a problemelor pe care le întâmpină restaurarea monumentelor cultural-istorice ale României – monumente aflate în paragină care necesită intervenție rapidă. Casa ”Vasile Alecsandri” nu este singurul imobil cu valoare culturală care se află în acest stagiu.

Surse de informare: vindem-ieftin.ro, desteptarea de bacau, ziare.com, wikipedia,

Surse foto: vindem-ieftin.ro , fiveprime, ziare,com, wikipedia

sursa video: youtube Alexandru Șerban – Bălan

navigatie

3 Responses

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *