anaphielle

Adevărul din spatele artei și costul unui vis

Share

Care este cea mai profundă expresie a creativității umane? Arta, bineînțeles. Dar ce înseamnă aceasta? Să fie doar pictura, sculptura sau muzica o artă? Astăzi voi scrie despre o măiestrie pe care mulți nu o văd. O artă pe care am găsit-o în toată splendoarea ei pe https://aia-proiect.ro/ și care are o valoare incomensurabilă: Arhitectura. Trecem zilnic pe lângă ea, dar conștientizăm ce înseamnă, ce este și câtă importanță are?

Arta arhitecturii este o parte mai deosebită a artelor în general, care are un caracter extraordinar, deoarece cu elemente reale, utile, se creează și se compun imagini plastice nonfigurative, de esență abstractă, fără să imite modelele naturii. Arhitectura trebuie să se unească cu natura în echilibru și armonie. Este arta și știința atât pentru desfășurarea, cât și planificarea, proiectarea și construirea clădirilor și a altor structuri fizice. Inclusiv a caselor noastre, fie ele proiecte de casă simple, cu etaj sau proiecte de casă cu mansardă.

”Ați studiat și sunteți surprinși să nu înțelegeți ce fac; și că eu, cel care am studiat și eu, încă mai studiez și lucrez fără oprire. ” – Antoni Gaudi

Un arhitect nu este doar acela care proiectează cele mai impresionabile clădiri și poduri extraordinar de cunoscute în lume. Tot arhitectul ar trebui să fie și cel care te ajută, te îndrumă și te sprijină spre îndeplinirea unuia dintre visurile tale: casa.

Am scris ”ar trebui”, fiindcă observ cu dezamăgire lipsa conștientizării importanței unui proiectant atunci când vine vorba de ridicarea unei case. Arhitectura nu se limitează doar la construcția de clădiri. Arhitecții sunt pricepuți în planificare, proiectare și supraveghere. Observându-le și înțelegându-le munca, putem fi cu adevărat arhitecții propriilor vieți, făcând cele mai bune alegeri. Casa de vis este locul în care ne vom petrece întreaga viață, fapt pentru care este important să facem alegeri conștiente.

”Arhitectul este omul sintetic, cel care este capabil să vadă lucrurile împreună înainte de a fi făcute.” – Antoni Gaudi

Fac parte din marea familie a artiștilor, dar picturile, desenele și schițele mele pot oferi culoare unei case. Însă fără artistul arhitect s-ar putea ca o casă să nu fie ”acasă”.

acasa desen anaphielle

În continuare doresc să vă redau scurt o întâmplare reală, iar apoi, pornind de la această întâmplare, voi răspunde obiectiv următoarelor întrebări:

  • Cum ar trebui apreciat corect un proiect de casă?
  • Cum să alegi proiectantul casei.
  • Care sunt criteriile obiective de luat în considerare în alegerea unui arhitect?
  • Este prețul un criteriu?
  • Cum ar trebui să parcurgă selecția în ceea ce privește creativitatea, unicitatea, arta?
  • Cum și ce ar trebui să alegem după alte criterii decât prețul?
  • Cât costă așadar cel mai frumos vis?

Scurtă povestire

Am intrat nu demult în casa cuiva. Îl voi numi domnul Pif. Acesta era mândru de casa pe care o ridicase singur de la zero și o lăuda ca pe un copil olimpic. Deși pe exterior arăta destul de bine, după ce am intrat în casă, am observat din start că nu era deloc primitoare. Holul era înghesuit, bucătăria și sufrageria nu primeau îndeajunsă lumină, fiind necesar ca în toiul zilei să fie aprins becul, iar ”piesa de rezistență”: scările ce duceau la etaj. Pe lângă faptul că erau foarte înguste, nefiind obișnuită cu ele, pe la jumătatea lor am dat un cap de tavan de-am văzut stele verzi. Nu, nu glumesc, este cât se poate de real. Una peste alta, după ce ne-am așezat la o vorbă, a venit momentul în care domnul Pif a început să enumere toate câte are de făcut. Brusc ”copilul olimpic” a devenit o pacoste. Să încep cu fosa? Avea baie modernă în casă, dar erau nevoiți să-și facă nevoile tot în fundul curții. De ce? Pentru că a știut omul cum să o facă singur până s-a trezit în curte cu un lac de… vă puteți imagina. Mi s-a plâns , printre altele, și de costul lemnelor. Avea centrală pe lemne. Scumpe, domnule, scumpe! Dar casa nu era izolată cum trebuie. Ei bine, ați prins ideea. La un simplu calcul, domnul Pif avea casa făcută și-l mai costau încă pe-atât reparațiile și modificările necesare. Când l-am întrebat de ce nu a angajat un arhitect, ghici ce răspuns am primit! ”Sigur costă prea mult! Pot să o fac singur. Doar nu voi plăti pentru un desen!” Serios? Tot ce stă scris în continuare este ceea ce am discutat apoi cu domnul Pif care a decis într-un final să facă alegerea corectă.


Este nevoie de arhitecți. Zidari avem destui.

Să nu confundăm lucrurile, zic. Arhitectul nu este cel care doar desenează sau pune cărămidă peste cărămidă, ci omul care îi spune executantului cum să construiască o casă durabilă, utilă și frumoasă. 

Potrivit arhitectului Vitruviu, cel care a scris cea mai veche lucrare de pe tema arhitecturii ” De arhitectura” , o clădire bună ar trebui să satisfacă cele trei principii: firmitas, utilitas, venustas. Adică: durabilitate – o clădire trebuie să fie în stare bună; utilitate – trebuie să fie adecvată scopurilor pentru care este utilizată; frumusețe – trebuie să fie plăcut din punct de vedere estetic.

Eu am ales din start un arhitect pentru casa mea și vă voi spune la sfârșit cât costă cel mai frumos vis. Până atunci vreau să scriu despre importanța acestuia și cum să faci alegerea corectă atunci când vrei ca dorința de a avea propria casă să devină o realitate de durată.

„Ca arhitect proiectezi pentru prezent, cu o conștientizare a trecutului pentru un viitor care este esențial necunoscut” – Norman Foster

Cum ar trebui să fie apreciat corect un proiect de casă?

Să spunem că ne dorim un proiect de casă P+1 destinat unei familii de 4-6 persoane și care se evidențiază printr-un stil modern și forme simple.


Bun, avem ideea și mergem la arhitect, dar nu ne întoarcem doar cu un desen, ci cu planurile de arhitectură: fiecare nivel, fațade și secțiuni.

Când alegeți un proiect dintr-un portofoliu, acesta trebuie să fie flexibil și să se poată modifica în funcție de cerințe. În baza informațiilor legate de situația terenului se poate pune la dispoziție un proiect de casă modernă detaliat care trebuie să conțină atât documentațiile pentru obținerea autorizației de construire (documentatie DTAC) cât și detalii pentru execuția imobilului.

Documentația DTAC – proiectul pentru obținere autorizație de construire trebuie să cuprindă:

1. Proiect Arhitectură

2. Proiect Structură (Rezistență)

3. Proiect Instalații

Pe site-ul AIA Proiect găsiți nenumărate proiecte care conțin în detaliu absolut toți pașii pe care îi urmează un arhitect.

aia-proiect
proiect casa moderna parter cu etaj P+1 Dalia

Ei bine, astfel ar trebui apreciat corect un proiect de casă: structura, practicabilitatea, soluțiile, informarea și planificarea în toate aspectele, fac parte din ceea ce un arhitect oferă, iar toate acestea nu înseamnă ”doar un desen”, așa cum a afirmat domnul Pif. Personal, consider că trebuie apreciată cu adevărat valoarea și singuranța unui proiect de casă.

Cum să alegi proiectantul casei?

În primul rând, un arhitect bun îți aduce visul în realitate. În al doilea rând are autorizație. Și nu în ultimele rânduri, se pliază cerințelor clientului. Explică cu răbdare ce se poate aplica și ce nu, caută și oferă soluții, cunoaște legile,  te scutește de birocrație, îți spune tot ce trebuie să știi despre actele necesare și chiar le întocmește acolo unde este cazul. Adăugând și că te informează în privința taxelor legale în vederea autorizării. În plus, pentru a nu păți ca domnul Pif, tot arhitectul se ocupă și de proiectarea fosei septice și drenaj, având în vedere protecția mediului.


”Respectarea legii și a autorizației de construire nu este opțională. Mai bine faci lucrurile corect și legal decât să riști sancțiuni privative sau pecuniare.”

– AIA Proiect

Oare câte legi trebuie să cunoască un arhitect? Pe toate! Inclusiv să fie la curent cu orice modificare a acestora pentru ca tu să fii în siguranță. Doar pentru elaborarea unui studiu de însorire este foarte importantă cunoașterea regulamentelor locale, a situației PUZ (plan de urbanism zonal) și a planului de urbanism de detaliu (PUD), a procesului de autorizare și a legislației în vigoare incluzând norme, ordine și proceduri. Și dacă nu am menționat încă, o voi face acum: un proiectant lucrează doar cu un contract valabil semnat de către ambele părți, deși asta ar trebui să fie de la sine înțeles.

Care sunt criteriile obiective de luat în considerare în alegerea unui arhitect?

Nu ne alegem arhitectul după ureche, ci după cartea de vizită. Este de ajuns să aruncăm o privire asupra lucrărilor existente și să vedem proiectele deja construite. Este important ca acesta să aibă experiență și totodată transparență. Un portofoliu bine stabilit, cu toate detaliile necesare este esențial. Clientul este cel mai important partener al arhitectului indiferent de dimensiunea proiectului său. Un alt criteriu este să facă parte dintr-o companie de excelență care ia în considerare serviciile de proiectare, evaluare, audit și certificare energetică.


”Un expert nu este niciodată scump în comparație cu prețurile unui amator.”

Este prețul un criteriu?

Nu! De ce? Bineînțeles că atunci când ne construim casa visurilor, luăm în calcul banii, dar prețul unui arhitect nu este principalul criteriu în alegerea lui. Ca orice artă, arhitectura are valoarea ei și concluzionând cele scrise până acum, ne putem da seama foarte ușor că munca unui arhitect cuprinde foarte multe arii și foarte multe cunoștințe. Arta și știința nu sunt gratuite. În spatele proiectelor sunt oameni ca noi, care depun efort și participă intens pentru ca visul nostru să devină real. Depun efort pentru siguranța noastră și a locuinței pe care o vrem durabilă, pe lângă aspectul exterior – interior. Astfel, conștientizând cu adevărat importanța unui arhitect, putem ajunge la concluzia că suma cerută nu ar trebui să fie niciodată un criteriu în alegerea unui arhitect foarte bun. Prețul include calitate, siguranță și profesionalism.


Valori AIA Proiect: Sinceritatea, onestitatea, integritatea și curajul. Colaborarea, respectul, dezvoltarea personală și productivitatea.

Cum ar trebui să parcurgă selecția în ceea ce privește creativitatea, unicitatea, arta?

Ca orice artă, și arhitectura are stilurile sale. Un stil arhitectural este o metodă specifică de construcție, definit prin caracteristicile care îl fac remarcat. Un stil poate include elemente cum ar fi forma, metoda de construcție, materiale, și caracterul sau specificul regional.

Tu știi cel mai bine stilul pe care ți-l dorești. Simplu, modern, tradițional, futurist, baroc, cu lemn, marmură, beton, etc., îți poți alege arhitectul în funcție de portofoliul acestuia. Stilul trebuie să se potrivească cu ideea ta. Creativitatea constă în abilitatea proiectantului de a-ți respecta viziunile, iar acolo unde nu sunt posibile să le transforme într-o idee care ție să ți se pară înmiit mai genială. Iar unicitatea? Cu siguranță arhitectul ideal nu-ți va face o copie a altei case (în cazul în care nu dorești asta), ci îți va oferi pe lângă ideea de bază, un detaliu unic, fie el chiar și un stâlp exterior remarcabil.

Cum și ce ar trebui să alegem după alte criterii decât prețul?

Prezentarea din spațiul online este un CV de început. Apoi suntem atenți la cine recomandă arhitectul. Este o cunoștință, face parte dintr-o companie, dintr-o casă de arhitectură? Compania de care aparține participă activ la întâlniri în domeniu, cum ar fi Conferința Națională ANEVAR? Recenziile pozitive cer și ele atenție. În plus arhitectul trebuie să fie expert autorizat MDRAP ( Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice). Alte criterii importante? Implicarea individuală pe proiect, supervizarea construcției și asigurarea că planul său este aplicat în totalitate de către executant.

Cât costă așadar cel mai frumos vis?

Am promis că vă răspund la această întrebare, dar nu voi da o sumă fixă, ci voi repeta că arhitectura este o artă deosebită cu valoare incomensurabilă. Conștientizând absolut tot ce înseamnă măiestria, abilitatea și priceperea unui arhitect, mi-am dat seama că suma pe care am plătit-o a fost corespunzătoare.

„E adevărat că arta costă, dar lipsa artei duce la costuri mult mai mari. E nevoie de artă, e nevoie de cultură, e nevoie ca tinerii și contemporanii artiști să fie sprijiniți, să fie promovați!”

– Laurențiu Ganea

Iar dacă într-adevăr doriți prețuri fixe, atât pe site-ul, cât și pe blogul AIA Proiect găsiți transparență. Pe lângă absolut tot ce am menționat în acest articol, puteți afla în totalitate ce înseamnă cu adevărat arta de a fi arhitect. Biroul de proiectare și servicii auxiliare AIA Proiect pune la dispoziția partenerilor și beneficiarilor o gamă completă de servicii de proiectare rezidențială completă (arhitectură, structură, instalații) și de amenajare/reamenajare spații existente pe tot teritoriul României.

Acestea fiind scrise, privind obiectiv, tu ce îți dorești? O construcție oarecare sau un loc care să fie ”ACASĂ”?

aia-proiect logo

Pentru comenzi și informații suplimentare puteți suna la 0722494447 sau puteți scrie pe mail la detalii@aia-proiect. ro

Apreciez cu plenitudine munca unui arhitect și mă înclin cu respect în fața artei sale!

Articol scris în cadrul competiției SuperBlog 2019

Proba 7: ”Cât costă cel mai frumos vis?”

Sponsor : AIA Proiect

Surse de informare: AIA Proiect site+blog şi Wikipedia ( vitruviu+ definiție arhitectură + definiție stil arhitectural)

Surse foto: AIA Proiect + colaj și desen făcute de mine

navigatie

2 Responses

  1. Superb articolul tau! Intr-adevar, peoiectarea unei case este o adevarata arta, careia ar trebui sa ii apreciem mai mult valoarea si mai putin pretul. Ma si amuzam si imi parea rau de domnul Pif, citind articolul tau. Cata naivitate, sa crezi ca iesi mai ieftin daca faci tu, cand, de fapt, te costa mult mai mult si nici nu ai calitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *