anaphielle

Să zbori cu aripi mari și sigure

Share

Bagajul era gata. Alina se grăbea. Se grăbea să plece departe de casă. Pornise iute fără să privească înapoi. Câte un sărut pe obraz tatei și mamei, urmat de un ”la revedere” repezit pentru a avea timp să prindă primul ei zbor. Îl numea cu naivitate ”zborul independenței”, considerându-se pregătită să părăsească cuibul părintesc pentru o săptămână.

bagaj

”Omul e născut pentru fericire la fel ca pasărea pentru zbor.” – Vladimir Korolenko

Pasărea gigant o aștepta acolo, cu aripile-i puternice și masive ce aveau să o ducă spre libertate. O ruga în gând să aștepte, să nu plece fără ea și să-i înțeleagă nepriceperea.

Dacă părinții îi ofereau îngăduință, nu însemna că toți o vor oferi. Astfel, prima experiență cu avionul a fost un pahar cu apă rece.

Se bucurase de o ofertă nemaipomenită care avea să o ducă în Italia, acolo unde se mutase cea mai bună prietenă. Un zbor low-cost, plătit din alocația strânsă luni întregi, avea să-i ofere bucuria de a fi alături de ea. Ioana stătea aproape de mare,  iar Alina împușca trei iepuri deodată: gustul independenței, revederea și atingerea valurilor.

Nu spune hop înainte de a sări gardul!

Sau de a te îmbarca în avion, după caz.

Pusese de toate într-un bagaj la cală, fără să-și dea seama că acesta nu e totuna cu bagajul de mână. Banii rămași aveau să-i ofere măcar achiziționarea unui suvenir. Lipsa experienței și-a spus cuvântul. Era totuși prima ieșire de pe teritoriul României. Își dorea să pună această amintire într-un obiect special, dar și-a dat toți banii pe taxă, pentru a nu-și abandona bagajul. A durut și a frustrat-o.

În ciuda acestei peripeții, pasărea gigant a așteptat și a dus-o spre prima vacanță.

bagaj cală

 După un timp, Alina se îndrepta din nou spre un ”zbor al independenței”. Pleca pentru o viață mai bună în Germania. . Avea nevoie de încă un zbor cu preț redus, promițându-și că se va întoarce fără grijă. De această dată a știut că prețul mic nu include un bagaj mare.

”Voi munci și îmi voi cumpăra tot ce am nevoie acolo.” – își spunea în timp ce îngrămădea câteva haine într-un bagaj de mână . Promisiunea banilor o încuraja. Visa să le ofere părinților un zâmbet în schimbul lacrimilor de despărțire atunci când va veni în vizită. ”Să te întorci acasă repede!”-  i-a strigat tatăl. Iar ea l-a privit cu făgăduială.

Un centimetru face diferența

Își cumpărase trolerul de pe un site ce promitea că oferă bagaje cu dimensiunile acceptate de companiile de zbor. Din nou ruga în minte pasărea gigant să o aștepte. Când bagajul i-a fost măsurat în cadrul metalic folosit de companiile aeriene, acesta depășea mărimile admise.

Era chiar în fața mea, blocată și pierdută. Încerca să obțină un pic de îngăduință din partea doamnei de la ghișeu, să-i permită trecerea pentru a pleca să-și împlinească visul. Comentariile acide și răutăcioase ale călătorilor nerăbdători o puneau într-o situație jenantă. Mi-am întrebat atunci gândurile ce motive există pentru lipsa empatiei. Nu am găsit un răspuns concret. Am depășit linia care delimitează spațiul ghișeu-rând și m-am apropiat.

flori iasomie

Părul ei ușor ondulat de culoarea ciocolatei mirosea a iasomie. ”Ce făptură fragedă”, mi-am spus. Nu mai avea niciun ban. Plătise taxa de check-in acolo și se încăpățâna să se dea bătută. I-am oferit suma necesară și am rugat-o să nu se simtă datoare. A plecat mulțumind cu ochii tulburați de lacrimi și cu petale rozii de trandafir în pomeți.

Detaliile contează

După ce am trecut de control, am decis să-mi petrec o parte din timp în spațiul comercial pentru a-mi cumpăra apă și o carte pe care să o citesc în cele două ore de zbor. În timp ce răsfoiam ”Hoțul de cărți” de Markus Zusak, am auzit o voce plăpândă lângă mine.

”Cum de nu a fost bagajul meu bun? L-am cumpărat de pe un site care susținea că are bagajele potrivite pentru avioane. Și am dat o grămadă de bani pe el!”

Draga mea, unele magazine online își prezintă produsele incorect, trecând în titlul produsului dimensiunile interioare, iar dimensiunile admise sunt cele exterioare cu tot cu roți și mânere. Eu îmi pun încrederea într-un singur magazin online sigur de unde poți cumpăra bagaje măsurate corect.”

Un bagaj mic, dar spațios

”Dar totuși e crunt să-ți permită doar un bagaj atât de mic!”, a obiectat Alina arătându-mi geanta burdușită în care nici nu-i încăpuse strictul necesar. Își ținea actele în buzunarul hainei, alături de telefonul mobil, portofelul gol și un mic jurnal, chinuindu-se să nu evadeze vreuna din ele.

Trolerul meu ocupa puțin spațiu și avea un interior încăpător, fapt ce o mira pe fata cu ochii albaștri ca marea. Mi-a spus amuzată că semăn cu Inspector Gadget, fiindcă parcă scot de nicăieri mâncare, apă, laptopul, telefonul, cartea și alte obiecte ce le purtam după mine. Dacă tot menționase de laptop, l-am deschis pentru a-i arăta de unde mi-am cumpărat trolerul.

”A fost o vreme când eram furioasă pe politica bagajelor de mână”-  am început să-i povestesc arătându-i pagina pricipală a site-ului cu ajutorul căruia mă pregăteam de fiecare zbor.

travelkit bagaj

Fii întotdeauna pregătit de zbor 

”Odată am plătit o taxă usturătoare pentru un bagaj care nu s-a conformat cerințelor. Pățisem aproape la fel ca tine, doar că geanta mea era împrumutată. Apoi observasem în aeroport un grup de liceeni care se întorceau probabil dintr-o tabără. Fiecare trecuse cu brio testul bagajului și pentru a evita la întoarcere aceeași neplăcere, i-am întrebat de unde își achiziționaseră trolerele.

Cum, nu știi?, mi-au replicat. Toată lumea cumpără online de pe TravelKit! Intonația nătăfleață a adolescentului îmi dăduse impresia că pierdusem pasul cu timpul. Păream un extraterestru picat pe Pământ, iar el nu vorbea marțiana.

alien extraterestru

Totul într-un singur loc

Atunci am descoperit că toate informațiile pot fi găsite într-un singur loc. Părerea proastă pe care o aveam despre bagajele de mână începea să-și schimbe conturul, iar dimensiunile de 55x40x20 cm nu mi s-au mai părut crunte.”

bagaj travelkit

Am privit-o pe Alina în ochii albaștri ca marea și am văzut în ei toată inocența și speranța lumii. Vorbeam ca și cum ne cunoșteam de o viață. Recunoscuse rușinată că își cumpărase un bilet de avion în regim low-cost fără a băga de seamă detaliile care pot strica ziua oricui.

”Era doar un centimetru. Doamna putea să treacă cu vederea, să facă o faptă bună. Așa cum ai făcut tu…”

Avem datoria de a ne informa

I-am spus atunci că funcționarii de la ghișee nu au nicio vină. În politica bagajelor nu există flexibilitate nici măcar un centimetru. Bagajele gratuite trebuie să încapă în spațiul mic de sub scaunul din față, în timp ce locul de depozitare de deasupra este destinat celor care plătesc taxa pentru bagaj mare de mână. Este datoria noastră de a ne documenta, iar toate informațiile pot fi găsite într-un singur loc chiar pe TravelKit.

travelkit logo

Dimensiunile pot diferi

Fie că am avut nevoie de bagaje de mana Wizz Air, bagaje de mana Ryanair sau pentru BlueAir, pe TravelKit am găsit tot ce am avut nevoie pentru zborul cu avionul. Trolere ieftine și o grămadă de accesorii. În plus, informațiile găsite m-au ajutat enorm. Habar nu aveam că pot exista diferențe ale dimensiunilor bagajelor pentru fiecare operator.

 Pe lângă faptul că toate produsele sunt special proiectate la dimensiunile maxime admise de companiile aeriene, site-ul dispune de un blog doldora de informații utile la timp.

De ce să mă deranjeze limitarea când bagajul meu de mână este perfect? Flexibil, durabil, spațios, încape sub scaun, are roți silențioase și îl transport confortabil. Are întotdeauna dimensiunile potrivite! Dacă am nevoie de mai mult, plătesc pentru unul mai mare. Dar cât timp îmi ajunge acesta, părerea mea despre bagajele de mână acceptate, rămâne pozitivă. De când am descoperit acest site, îmi plac zborurile low cost.

bagaj cala travelkit

Așadar, draga mea, data viitoare, înainte să pleci într-o călătorie, intră pe TravelKit.”

Am nimerit locuri libere una lângă alta și abia în avion ne-am dat seama că nu făcusem cunoștință, uimindu-ne de sentimentul de familiaritate pe care îl aveam. Era firesc și atât de plăcut. Mi-a povestit de prima sa ieșire din țară, urmată de aceasta și de gândul că poate acele peripeții ar fi putut fi un semn rău. Am liniștit-o spunându-i că se întâmplă adesea în rândul pasagerilor neobișnuiți cu regimul de călătorii low-cost. A mărturisit că habar n-avea că zboară low-cost, crezând că prețul redus însemna last minute.

Low-cost vs. clasa economică

”Un serviciu low-cost este fundamental diferit față de un zbor la clasa economică.”

Hai să-ți destăinui care este diferența dintre acestea două, i-am spus.

Fiecare companie low cost oferă prețuri mici pentru serviciile lor de bază și taxează servicii pe care  companiile cu zbor la clasa economică le oferă gratuit. Uneori poți găsi bilete last minute pentru zborurile economy și poți beneficia de mai multă comoditate.

low cost clasa economica

Personal, îmi place low cost atunci când scopul este să ajung la destinație și atât. Este o opțiune ieftină cu un serviciu simplu de transport fără pretenții, iar în acest caz părerea mea este că zborul poate fi perfect ținând seama de preț. Întrucât am ales pentru ieftin, nu am așteptarea unui confort special ori a luxului cu multe stele.

Low cost = Low expectations

Pe parcursul anilor, m-am obișnuit cu regimul low cost pe care îl aleg într-un mod conștient atunci când timpul nu depășește mai mult de două ore. Încă nu îmi place spațiul limitat de la picioare, fiindcă simt deseori nevoia de a le relaxa. Nu îmi place gălăgia pe care o fac uneori pasagerii care nu înțeleg că au plătit doar transportul, fapt pentru care aș sugera operatorilor low cost să atenționeze clienții prețul ieftin nu include serviciile de la clasa economică.

Mi-ar plăcea ca pentru familii să fie oferite locuri în același segment. Dar cu toate acestea îmi place posibilitatea de a economisi bani pentru alte plăceri mai importante. Știu că oriunde voi merge, mă voi putea răsfăța cu suma rămasă, ceea ce compensează cele două ore de zbor cu servicii reduse. De aici și importanța de a achiziționa bagajul potrivit.”

zbor low cost bagaj

La revedere, drum bun!

Alina mă asculta atentă notându-și în grabă câteva informații în micul ei jurnal. Am preferat să termin în grabă această relatare pentru a păstra timp altor povestiri. Îmi doream să o cunosc. Avea ceva deosebit și purtam continuu sentimentul că ne știam de-o veșnicie. La un moment dat, din buzunarul gecii, i-a căzut o poză. Am ridicat-o pentru a i-o oferi, iar Alina a tras-o dintre mâinile mele ca și cum ar fi fost cea mai de preț comoară.

”Îți mulțumesc că ai stat de vorbă cu mine. Pentru câteva clipe n-am mai simțit durerea despărțirii.”
– vocea ei m-a durut.

bagaj calatorie fetita ursulet

I-am înțeles atunci tristețea din ochi. Plecase departe de părinții ei, cu o geantă nepotrivită și un bagaj de vise. O lacrimă căzuse șoptind promisiunea reîntoarcerii, iar speranța avea să-i făgăduiască bunăstarea. Din păcate am uitat să facem schimb de numerele de telefon. Ne-am luat la redevere în grabă pe un aeroport obișnuit cu astfel de despărțiri, în care clipele zboară precum o pasăre gigant.

Să te întorci acasă repede!

Zborurile dese mi-au arătat mulți oameni de-a lungul timpului. Dar nimeni nu s-a lipit de sufletul meu precum Alina. Destinul ne-a adus din nou împreună într-un aeroport. Era chiar în fața mea. Părul ei ușor ondulat cu parfum de iasomie nu mințea.

bagaj mana cala

Făptura fragedă devenise o femeie puternică, ce-și ținea de această dată umerii ridicați cu încredere.

”Ai avut un bagaj bun.” I-am șoptit la ureche, moment în care s-a întors spre mine recunoscându-mă instant. Ne-am îmbrățișat ca după o lungă revedere, dar ochii ei albaștri purtau încă o tristețe intensă.

Pleca din nou de acasă cu dor de părinți și țara ei iubită. ”Mă voi întoarce acasă repede” – a șoptit cu lacrimi în ochi, dar cu un zâmbet puternic. Și-ar fi dorit atât de mult să rămână…

Articol scris în cadrul competiției SuperBlog 2019

Proba 3. TravelKit ”Zborurile Low Cost: Like or Hate?”

logo superblog
travelkit
travelkit blog
anaphielle

surse informare: TravelKit.ro , TravelKit.ro/blog

surse foto:

 1. JESHOOTS-com/ Pixabay
 2. Free-Photos / Pixabay
 3. Laana13 / Pixabay
 4. Printscreen pagina principală TravelKit
 5. LedaniArt / Pixabay
 6. BarbaraALane / Pixabay
 7. Logo TravelKit
 8. Colaj foto cu 2 fotografii din galeria TravelKit
 9. Foto troler galeria TravelKit
 10. Colaj scris creat de mine care include logo TravelKit
 11. Colaj scris creat de mine cu print screen la tema probei
 12. Greyerbaby / Pixabay
 13. Foto din galeria TravelKit
navigatie

7 Responses

 1. Dana, dacă spun cuiva că am lăcrimat la un articol despre un site cu toate instrucţiunile legate de zbor, cu bagaje de mână şi cală, şi va râde, că na, e normal să râzi, îl trimit la tine, să vadă că-i posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *