anaphielle

De ce nu ești respectat

Share

„Când vei fi mulţumit să fii pur şi simplu tu însuţi şi să nu te compari cu ceilalţi, toți te vor respecta.” – Lao Tse

  • Află care sunt obiceiurile care îi îndepărtează pe oameni de tine
  • Conștientizează și fă schimbarea
  • Câștigă respectul celorlalți

Dacă ai parte de respectul oamenilor din jurul tău, opiniile tale vor fi ascultate, recunoscute și de cele mai multe ori acceptate. Deoarece trăim într-o societate (sau in cete – cum scrie Yuval Noah Harari în lucrarea sa de succes ”Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” ), acceptarea celorlalți este parte dintr-o coabitare armonioasă.

Ceilalți te ignoră și te dau adesea la o parte? 

A fi respectat nu este totuna cu a avea un grup numeros de prieteni. Poate că îți sunt de ajuns câteva persoane apropiate, dar cu toate acestea vei ieși adesea din ”bârlogul” tău fie la școală, la serviciu sau chiar și la cumpărături sau evenimente – unde atitudinea, acțiunile și contribuțiile tale vor rezulta în respect sau în lipsa acestuia. Dacă oamenii par că fug de tine cu toate că le acorzi atenție, prietenie și timp, poate că este timpul să verifici dacă ai cel puțin unul dintre comportamentele ”distructive” .

Stai liniștit și nu te judeca! Aceste comportamente sunt adesea folosite într-un mod inconștient, iar conștientizarea lor și stoparea acestora te vor ajuta să îndrepți lucrurile.

7 motive pentru care ceilalți te ignoră

1 – Te centrezi pe sine


Trebuie să te întrebi dacă ești acea persoană care nu-i prea ascultă pe ceilalți, dar adesea își impune opiniile cu ardoare.
Fiecare relație este ca o stradă cu două benzi, iar dacă nu știi să respecți opiniile altora, nici ei nu le vor respecta pe ale tale. Este necesar să înveți cum să îi asculți pe ceilalți și să înțelegi că lăsându-le loc să-și transmită ideile, este o formă de respect.

2 – Ești sufocant


Este ok să vrei să îți faci prieteni, să ieși cu ei, să discuți despre problemele tale fără a te simți judecat, dar dacă faci asta tot timpul fără a le oferi spațiu, amicii tăi se vor simți curând strangulați de prezența ta.
Este o mare diferență între a petrece timpul cu ceilalți și a te agăța de ei precum un scaiete. Din când în când oamenii au nevoie să stea în propriul spațiu pentru a se bucura în liniște de ei și pentru a se relaxa.

Este foarte important să cunoști și să respecți limitele oamenilor.

3 – Judeci

Unul dintre motivele pentru care oamenii nu împărtășesc cu tine întâmplări, idei sau experiențe, este deoarece te grăbești să judeci, dându-ți cu părerea, înainte ca ei să termine de explicat ceea ce au de spus.

Toți trebuie să înțelegem că oricine poate face greșeli și trebuie să tratăm cu comprehensiune orice mică alunecare făcută fără voie, fără a spune cuvinte dure sau în batjocură. În felul acesta oamenii se relaxează în preajma ta, simțindu-se confortabili în a împărtăși gândurile cu tine.

Judecata de valoare te costă respectul celorlalți.

4 – Nu ești punctual

Nimănui nu îi face plăcere să aștepte. Lipsa de punctualitate denotă absența bunelor maniere și a respectului, iar din traista respectului culegem și obiceiul de a prețui timpul celorlalți. Dacă vei fi mereu în întârziere, în scurt timp nimeni nu te va mai lua în serios. Când ești precis, oamenii vor aprecia punctualitatea ta și automat te vor respecta.

5- Spui minciuni

Nu contează ce fel de minciuni spui, dacă le consideri nevinovate ori dacă le spui pentru a-ți păstra anumite aparențe, acestea vor ieși la iveală mai devreme ori mai târziu, iar oamenii din jurul tău vor fi confuzi, realizând că de fapt și-au petrecut timpul cu cineva pe care nu îl cunosc cu adevărat. Respectul, iubirea și prietenia construită în luni sau ani se vor dărâma, fiind dificilă reconstruirea lor. Oricare ar fi motivul, minciunile nu ajută niciodată!

6- Ești pesimist

Când cineva este entuziasmat pentru un eveniment, de obicei îi tai entuziasmul spunând ceva negativ? De exemplu, dacă cineva urmează să facă un drum mai lung cu mașina ori cu avionul, iar tu începi să îl avertizezi în legătură cu accidentele din ultima perioadă, toată starea de bine se va transforma în anxietate. Poate în sinea ta dorești doar să previi și să fii de ajutor. Cu siguranță nu dorești să le strici bucuria, având la bază intenții bune, însă nimeni nu va respecta o persoană care pune în mod repetat nuanțe negative lucrurilor.

7- Îți place drama

Oamenii dramatici au obiceiul de a exagera lucrurile și a dori să atragă toată atenția asupra lor. Nu discutăm de probleme reale, ci de dramatizarea oricăror întâmplări minore, iar aceast comportament devine adesea foarte toxic pentru cei din jur și curând îi va împinge cât mai departe de tine.

Obiceiurile distructive au la bază cel puțin o lipsă emoțională de atenție, iubire sau stimă de sine scăzută, însă oamenii nu cunosc acest fapt, poate că nici tu nu îl conștientizezi, dar când vei fi mulțumit cu tine însuți, nu vei mai avea nevoie să aștepți validarea celorlalți ori să te compari cu ei sau să îi impresionezi, ci te vei bucura de oamenii care te înconjoară auzindu-i și pe ei, nu doar pe tine.

Conștientizând și renunțând la oricare dintre aceste obiceiuri care îți pun bețe în roate, viața ta se va schimba în bine, iar oamenii nu te vor mai înlătura din cercurile lor.

Câștigă respectul celor din jurul tău respectându-i la rândul tău. Viața nu este doar despre ”a lua”, ci și despre ”a dărui”.

surse foto: Pixabay

navigatie

3 Responses

  1. Fiecare adult, constient si responsabil în aceasta dimensiune, va primi de la semeni, doar ceea ce ofera gratuit, neconditionat, din inima, cu dragoste si pasiune…
    O saptamâna binecuvântata,cu bucurie si pace sufleteasca, draga Dana !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *