anaphielle

Împacă-te cu imperfecțiunea

Share

”Omul nu este niciodată perfect, nici mulțumit”. – Jules Verne

Nu am întâlnit încă pe nimeni a cărui viață să fie complet plină de pace, dar m-am întrebat adesea de unde apare nevoia de perfecțiune. Oare aceasta nu este confundată cu nevoia de pace lăuntrică? Mie nu mi s-a explicat niciodată termenul de perfecțiune. Este un fapt pe care îl știu din auzite. Mereu împinsă de la spate să fac mai mult, mai bine, mai perfect… Am făcut după cum mi-au fost puterile și gândurile crezând că voi atinge mulțumirea celorlalți. Dar eliberator mi-a fost momentul când în sfârșit am înțeles că fuga după perfecțiune este o alergătură în gol.

Tocmai din nemulțumire s-a născut dorința de a atinge perfecțiunea.

Știi ce am observat? Oricât te-ai strofoca, întotdeauna va fi unul mai bun, mai deștept, mai priceput, mai frumos, cu pielea mai fină ori cu ochii mai frumoși. Păi și-atunci fuga după perfecțiune nu este din start o bătălie pierdută?

În loc să ne concentrăm asupra a ceea ce nu merge și a dorinței de a îndrepta acel lucru, nu mai bine am fi recunoscători și mulțumiți cu ceea ce avem deja? Actul de a ne axa atenția asupra imperfecțiunii ne îndepărtează de la scopul nostru. Crede-mă, sunt șanse mari ca iarba vecinului să nu fie mai verde. Când privești un câmp de la depărtare acesta pare un covor vernil perfect întins, dar cu cât te apropii mai mult, cu atât vei observa găurile lăsate de șoricei, mormanele de pământ făcute de cârtițe, golurile de iarbă, ramurile rupte ale unor copaci, uscăturile ș.a.m.d. Distanța păcălește ochiul. Uite o idee pentru tine: privește mai aproape. Începe cu tine. Uite altă idee: încetează să te compari cu alții.

Această strategie de a înțelege că perfecțiunea este un miraj, nu înseamnă să încetezi de a da tot ce ai tu mai bun, ci că e timpul să nu mai lupți cu morile de vânt concentrându-te asupra laturii negative a vieții. Bineînțeles că există mereu o cale mai bună de a face ceva, dar asta nu înseamnă că nu poți aprecia lucrurile așa cum sunt. Nu mai insista că lucrurile ar trebui să fie altfel și amintește-ți cu iubire că viața este frumoasă!

”Tinde către excelență, nu perfecțiune!” – H. Jackson Brown Jr.

Elimină nevoia de perfecțiune în toate domeniile tale și vei începe să descoperi cât de minunată este imperfecțiunea.

Privește în jurul tău și spune-mi: nu este însăși natura atât de perfectă în imperfecțiunea sa?

sursa foto: 1 – geralt / Pixabay … featured foto: jplenio / Pixabay

navigatie

One Response

Comments are closed.