13 alimente bogate în vitamina C cu efect anti-îmbătrânire

Vitamina C este un nutrient important care poate ajuta la reducerea efectelor trecerii timpului asupra fiecărei celule din corpul nostru. De aceea, vă arătăm care sunt cele 13 alimente cu cel mai mare conținut de vitamina C cu efect anti-îmbătrânire asupra organismului.

Vitamina C și efectul său anti-îmbătrânire

Vitamina C este implicată în funcționarea sistemului nostru de apărare și, astfel, ne poate ajuta să ne ferim de multiple boli, îmbunătățindu-ne, printre altele, calitatea vieții și speranța de viață.

Totodată, efectul său fotoprotector asupra pielii noastre a fost dovedit, mai ales atunci când este folosită împreună cu vitamina E; iar la nivel dermatologic, este una dintre cele mai utilizate strategii anti-îmbătrânire.

Pe de altă parte, acțiunea sa antioxidantă reduce efectul negativ al radicalilor liberi de oxigen asupra fiecărei celule din organism, contribuind la prevenirea daunelor oxidative care caracterizează îmbătrânirea.

Ca și cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, vitamina C este implicată în formarea colagenului, mai exact în maturarea acestuia, ceea ce ajută, fără îndoială, la prevenirea îmbătrânirii pielii, dar și la menținerea articulațiilor, oaselor și dinților puternici.

Din toate aceste motive, vitamina C este unul dintre nutrienții cu efect anti-îmbătrânire dovedit științific pe care nu putem să nu-l adăugăm în cantități de 75 și 90 mg, pentru femei, respectiv bărbați.

Cele 13 alimente cu cea mai multă vitamina C

Vitamina C este abundentă în alimentele vegetale proaspete, deoarece este un micronutrient care se oxidează rapid și se pierde ușor prin expunerea la lumină și căldură.

Din toate aceste motive, următoarele alimente care sunt o sursă excelentă de vitamina C sunt recomandate proaspete sau gătite scurt la aburi pentru a păstra cea mai mare parte din acest nutrient cu efect anti-îmbătrânire în mâncărurile noastre:

Guava, cu o aromă tropicală

Acest fruct tropical este disponibil în Spania datorită importurilor și conține puțin peste 270 mg de vitamina C la 100 de grame.

Pe lângă faptul că o putem consuma proaspătă și în bucățele, guava poate fi folosită pentru a face o glazură, o băutură caldă sau, de ce nu, o salată, încorporând-o ca pe un citric.

Coacăzele negre, un fruct mic foarte hrănitor

Coacăzele negre sunt un fruct mic care poate fi folosit la fel ca zmeura, murele sau orice alt fruct roșu în diverse preparate.

Acestea oferă 177 mg de vitamina C la 100 de grame și depășesc cu mult aportul portocalelor, dar au și polifenoli care contribuie și ei la efectul lor anti-îmbătrânire asupra organismului.

Pătrunjel proaspăt sau, mai bine, pătrunjel uscat sau deshidratat.

Pătrunjelul este o plantă care în stare proaspătă este o sursă excelentă de vitamina C pentru organism, dar și mai utilă este încorporarea sa sub formă uscată sau deshidratată, când în cantități mici obținem proporții mai mari din acest nutrient.

La fiecare 100 de grame, pătrunjelul uscat sau deshidratat oferă 160 mg de vitamina C care poate fi adăugată în hamburgeri, batoane de pește, sosuri sau alte preparate.

Ardei iute, chilli sau ardei iute pentru a da savoare preparatelor noastre.

Cu 150 mg de vitamina C la 100 de grame, ardeiul iute, ardeiul iute și ardeiul iute sunt o sursă excelentă de vitamina C, de trei ori mai mult decât pot furniza portocalele.

Cu aceste alimente pe care le folosim de obicei ca și condimente putem aromatiza diferite feluri de mâncare: de la un sos la o tocană sau la spaghete.

Ardeiul roșu proaspăt sau ardeiul roșu dulce, o bombă de vitamina C

Ardeiul roșu este o alternativă excelentă pentru a adăuga vitamina C în mâncărurile noastre, mai ales dacă îl folosim proaspăt, ca parte a unei salate, de exemplu.

Acesta poate adăuga aproximativ 160 mg de vitamina C la 100 de grame și dă savoare, dar și culoare multor feluri de mâncare.

Ardei verde, recomandat în stare proaspătă.

Ardeiul verde are o cantitate mai mică de vitamina C decât ardeiul roșu, dar este, de asemenea, o sursă excelentă de nutrienți care poate fi adăugată la o salată sau la un sos, fiind indicat să îl folosim proaspăt sau crud.

Acesta furnizează aproximativ 110 mg de vitamina C la 100 de grame și se recomandă tăierea lui cu puțin timp înainte de a-l consuma.

Varza de Bruxelles, ideală pentru gătit la aburi.

Cu 112 mg de vitamina C la 100 de grame, varza de Bruxelles este unul dintre alimentele cu cea mai mare proporție a acestui nutrient pe care îl putem adăuga în dieta noastră pentru a beneficia de efectele anti-îmbătrânire.

Vă recomandăm să le gătiți la aburi pentru a reduce pierderea vitaminei C, iar acestea pot fi adăugate la o garnitură, la un stir-fry sau la o salată.

Broccoli: o altă varză cu efecte anti-îmbătrânire

Varza, în general, este o sursă excelentă de vitamina C, oferind în același timp flavonoide care pot contracara daunele oxidative ale organismului.

Broccoli, la rândul său, oferă în jur de 110 mg de vitamina C la 100 de grame, pe care vă recomandăm să o folosiți la gătit al dente, la aburi sau, de preferință, crudă, de exemplu, preparând un simulacru de cușcuș cu acest aliment.

Bachoqueta, sau fasolea verde plată

Ca și alte fasole verde, fasolea plată bachoqueta este o opțiune excelentă pentru a încorpora vitamina C în preparatele noastre, oferind în jur de 107 mg la 100 de grame din acest nutrient.

Bachoqueta este una dintre cele mai tradiționale legume din paella valenciană și vă recomandăm să o gătiți la aburi pentru a reduce cât mai mult posibil pierderea de vitamina C.

Varza kale, recomandată pentru a fi consumată crudă.

Varza kale kale este un alt exemplu de cum varza este o opțiune excelentă pentru a adăuga vitamina C în preparatele noastre, în acest caz oferind 105 mg la 100 de grame.

Vă recomandăm să o consumați crudă, după ce ați spălat-o și masat-o, astfel încât să poată fi încorporată în salate sau într-un suc verde, care poate fi savurat în orice moment al zilei.

Crețișoara: o frunză proaspătă foarte hrănitoare

Crețișorul de apă este o alternativă excelentă pentru a o încorpora în salate sau pentru a însoți o omletă proaspătă sau un sandviș și pentru a profita la maximum de bogăția sa în vitamina C, precum și de conținutul său ridicat de apă.

La 100 de grame, crețușca oferă 96 mg de vitamina C, pe care o putem adăuga cu ușurință în preparatele noastre.

Papaya, un fruct tropical foarte accesibil

Dintre diferitele fructe tropicale disponibile, papaya este unul dintre cele mai accesibile și mai populare, oferind aproximativ 80 mg de vitamina C la 100 de grame.

Dublând conținutul de vitamina C al portocalelor, papaya poate fi folosită pentru a fi adăugată în salate, la micul dejun sau în kebab-uri.

Căpșunile, fructe ușoare și nutritive

Căpșunile și căpșunele sunt o opțiune excelentă pentru a le adăuga la dieta noastră în stare proaspătă și a obține în jur de 60 mg de vitamina C la 100 de grame.

Le putem adăuga atât la o salată, cât și la un desert, kebab sau orice alt preparat, evitând întotdeauna gătitul.

Acestea sunt 13 alimente bogate în mine de vitamina C cu efect anti-îmbătrânire asupra organismului nostru pe care le putem încorpora în dieta noastră zilnică pentru a preveni efectele nedorite ale trecerii timpului asupra organismului.